Célpont darts nyilakkal kék háttéren

El akarod érni a céljaidat? Ne kövesd el ezt az egyszerű hibát

Ez az egyszerű oka, amiért a legtöbben nem tartják be a terveiket.

A célok elérésének titka a döntéshozatal pszichológiájának és a terveink megvalósításának pszichológiájának megértésében rejlik. Amikor az emberek döntéseket hoznak, hajlamosak minden más megfontoláson túl a jutalomra összpontosítani.

Valaki készíthet egy tervet, hogy korábban keljen fel, hogy több ideje maradjon az egészséges reggeli elfogyasztására, mielőtt munkába megy. Amikor azonban ténylegesen korán kell kelni, a legtöbben inkább tíz perccel tovább fekszenek az ágyban.

A jutalomcsapda

Sok terv azért dől dugába, mert az emberek a tervezés során a jutalmakra összpontosítanak, ahelyett, hogy a felmerülő akadályokra koncentrálnának.

Az emberi viselkedésnek ezt a mintázatát egy olyan vizsgálatban mutatták be, amelyben a résztvevők fizikai és mentális erőfeszítéseiket is vizsgáltak.

A kísérleti személyeknek azt mondták, hogy a feladattól függően különböző összegeket fognak kapni. Az eredmények azt mutatták, hogy – nem meglepő módon – az emberek azokat a feladatokat választották, amelyekért többet fizettek.

Furcsa módon azonban, a résztvevők nem tettek sokkal nagyobb erőfeszítést, amikor a feladat többet fizetett.
A szükséges erőfeszítés volt az, ami megjósolta, hogy az emberek mennyire fognak jól teljesíteni a szellemi és fizikai feladatokban.

Vagyis, az emberek nem szeretnek olyan dolgokat csinálni, amelyek nagyobb erőfeszítést igényelnek, még akkor sem, ha a jutalom arányosan nagyobb.

Dr. Agata Ludwiczak, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy a józan ész azt sugallja, hogy a feladatba fektetett erőfeszítésünk mennyisége közvetlenül összefügg a cserébe elvárt jutalom mértékével.

„Az építő pszichológiai és gazdasági bizonyítékok azonban azt mutatják, hogy gyakran a magas jutalom nem elég ahhoz, hogy az emberek a céljaik eléréséhez szükséges erőfeszítést tegyenek. Megállapítottuk, hogy nincs közvetlen kapcsolat a tétben lévő jutalom összege és az emberek által ténylegesen befektetett erőfeszítés között. Ennek az az oka, hogy amikor döntést hozunk arról, hogy milyen erőfeszítést teszünk, a várható jutalom motivál bennünket. De azon a ponton, amikor eljutunk oda, hogy ténylegesen megtegyük azt, amire azt mondtuk, hogy megtesszük, akkor már inkább a ténylegesen befektetendő erőfeszítés mértékére összpontosítunk, mint a remélt jutalomra.”

A tanulmány szerint ugyanez igaz volt a szellemi és a fizikai feladatokra is. Dr. Magda Osman, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy ha nem vagyunk óvatosak, a terveinket irreális elvárások határozhatják meg amiatt, mivel túl nagy figyelmet fordítunk a jutalmakra.

„Aztán amikor szembesülünk döntéseink valóságával, rájövünk, hogy az erőfeszítés túl nagy, és feladjuk. Például az új, egészséges életmód érdekében korán kelni, hogy sportoljunk, jó választásnak tűnhet, amikor az újévi fogadalmainkról döntünk, de amint megszólal az ébresztő egy hideg januári reggelen, a jutalmak nem elégségesek ahhoz, hogy felkeljünk és kikeljünk az ágyból.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock