Chia magos víz pohárban, mellette chia mag és citrom

Érdemes kipróbálni a TikTok új, chia magos trendjét?

A TikTok legújabb trendje a chia magos víz fogyasztása, amely egyesek szerint fokozza a bélrendszer egészségét és a jóllakottságot.

Az egészséges zsírokkal teli magvak magas ásványi anyag-, omega-3 zsír-, antioxidáns- és rosttartalommal rendelkeznek, egy 2015-ös állatkísérlet pedig arra a következtetésre jutott, hogy a chia magok kedvezően befolyásolhatják a koleszterinszintet, a fogyást és a jóllakottságot.

De hogy a chia magos víz tényleg hatásos-e, kérdéses. A TikTok-on jelenleg 40,9 millió megtekintésnél járó #chiawater hashtag azt bizonyítja, hogy a közösségi médiában nagyon felkapott mostanában a jelenség, van, aki a vízbe kevert chia magokhoz citromot vagy lime-ot is hozzáad ízfokozóként.

Az elkészítése roppant könnyű, a magokat a vízbe kell tenni, majd körülbelül tíz percig ázni hagyni őket, hogy zselésebb állagot képezzenek.

Az ajánlott mennyiség körülbelül két csésze vízre egy evőkanál chia mag. Fontos, hogy ha elkészítjük, ne igyuk meg túl gyorsan a chia vizet, mert az túlterhelheti az emésztőrendszert.

@collectionofvials Chia water to hydrate the body, support the gut & plump the skin 💧 (also how satisfying is this sound?!?) #chiawater #chiaseeds #chiaseedwater #internalshower #chiaseed ♬ Record Player Song Panned - Isabella Kensington

Egészségügyi előnyök

Jelenleg nincsenek klinikai vizsgálatok a chia víz teljes körű előnyeiről, csak a chia magok előnyeiről önmagában.

A pakisztáni Government College University Faisalabad Élelmiszertudományi Tanszékének nemrég készült tanulmánya szerint a chia mag jó növényi fehérje-, telítetlen zsír- és szénhidrátforrás. Ráadásul a magok olyan, szív- és érrendszeri betegségekben hasznos összetevőket tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a vérnyomást, a vérlemezkék aggregációját, a koleszterinszintet és az oxidációt.

Caroline Mason brit táplálkozási tanácsadó szerint a chia magok vízbe való áztatásának különleges előnyei vannak.

„A chia magok alfa-linolénsavban gazdagok, amely kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek gyulladáscsökkentők és támogatják a szív egészségét. Vízzel keverve szuperül hidratálnak, mivel hidrofilek, ami azt jelenti, hogy súlyuk tízszeresét szívják magukba, és hatékonyan megtartják a vizet.”

Hozzáteszi, hogy a chia magok kiváló rostforrások, amelyek segítenek a bélműködés szabályozásában. Vízzel keverve a chia magok zselés állagúvá válnak, ami segítheti a bélbélést és erősítheti a bélfal integritását.

Egy evőkanál chia mag több mint 5 g rostot tartalmaz, így akár vízbe keverve, akár önmagában fogyasztjuk, fontos összetevője az egészséges táplálkozásnak.