Egészséges ételek (zöldségek, tenger gyümölcsei, diófélék és magok.

A 7 legegészségesebb étel, amit ennünk kéne, de nem tesszük

Az alábbi 7 élelmiszer tele van jótékony hatású vitaminokkal, ásványi anyagokkal és a betegségek ellen harcoló fitokemikáliákkal. De vajon eleget fogyasztunk belőlük?


Ha a lehető legtöbb tápanyagot szeretnénk bevinni szervezetünkbe, a legjobb, ha a szuperélelmiszereket választjuk, amelyek tápanyagokban gazdagok, magas rost tartalmúak, bőségesen rendelkeznek ásványi anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal.

De mi a helyzet azokkal az energiával teli ételekkel, amelyek tele vannak jótékony vitaminokkal, ásványi anyagokkal és betegségellenes fitokemikáliákkal, és mégsem fogyasztjuk őket Íme 7 olyan egészséges étel, amiket be kellene építeni az étrendünkbe, de valószínűleg nem tettük még.

1. Vízitorma

A vízitorma nem véletlenül került a tápanyagokban gazdag élelmiszerek listájának élére. Ebben a CDC jelentésben a maximális 100 pontot kapta tápanyagsűrűség tekintetében – megelőzve a spenótot, a saláta zöldjét és a kelkáposztát. Ez azt jelenti, hogy a legalacsonyabb kalóriamennyiség mellett a legtöbb tápanyagot tartalmazza. A sokoldalú vízitormának enyhe íze van, és nyersen salátában vagy párolva kevergetve is fogyasztható.

2. Szardínia

A szardínia az egyik legjobb forrása a szívbarát, hangulatjavító omega-3 zsírsavaknak, és tele van D-vitaminnal. Mivel a szardínia kicsi és alacsonyan áll a táplálékláncban, nem tartalmaz annyi toxint, mint a nagyobb halak, és remek fenntartható tengeri herkentyű választás is.

3. Gránátalma

Tele van antioxidánsokkal, olyan, a növényekben található természetes vegyületekkel, és amelyek feltakarítják a káros szabad gyököket, amelyek károsíthatják a szöveteket, és hozzájárulhatnak számos krónikus betegséghez, például a szívbetegséghez, az Alzheimer-kórhoz és a rákhoz.

Sok hasonló előnyre tehetünk szert, ha megiszunk egy pohár gránátalmalevet. 2,5 deciliter gyümölcslé körülbelül 134 kalóriát tartalmaz, 8-10 dekagramm gránátalmamag pedig 72 kalóriát és 4 gramm rostot.

4. Chia magok

Lenyűgöző mennyiségű tápanyagot tartalmaznak. A chia magok nagyszerű forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek védhetik a szívet és az agyat. A chia magban található antioxidánsok segítenek megelőzni a gyulladást, amely számos krónikus betegséghez vezethet, ezenkívül nagyszerű forrása az oldható rostoknak, amelyek elősegíthetik a fogyást. Szórjuk ezeket a magokat a következő salátára vagy keverjük bele a turmixunkba.

5. Quinoa

A quinoa egy finoman ízesített teljes kiőrlésű gabona, amely tele van rosttal és fehérjével, és ráadásul mindössze 15-20 percig tart megfőzni. A rost és a fehérje kombinációjának van egy extra értéke is: kutatások szerint a kettő együtt segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat.

A quinoa nem csak magas fehérjetartalmú, de azon kevés növényi eredetű élelmiszerek egyike, amely teljes értékű fehérje. Ez azt jelenti, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyek a szervezetünknek a táplálékból szükséges fehérjeépítő blokkok.

6. Kefir

Tele van jótékony probiotikumokkal, amelyek segíthetnek támogatni az immunrendszert és az emésztőrendszert. Válasszuk a sima változatot, hogy csökkentsük a hozzáadott cukor mennyiségét vagy próbáljuk ki a friss gyümölcsízeket. Az íz és a tápanyagtartalom növelése érdekében akár saját gyümölcsöt is adhatunk hozzá. .

7. Lencse

A lencse sokoldalú, pénztárcabarát és egészséges kiegészítője számos vacsorareceptnek. Egy 4 dekagramm főtt lencse több mint 9 gramm vegán fehérjét és 8 gramm élelmi rostot tartalmaz. A lencse emellett jó vas- és kiváló folsavforrás.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock / KucherAV