Cigarettát eltörő női kezek

Ez a legjobb életkor a dohányzásról való leszokáshoz

A 35 éves koruk előtt leszokó dohányosok halálozási aránya egy adott időszakon belül hasonló azokéhoz, akik soha nem dohányoztak.

Egy friss kutatás szerint azok, akik későbbi életkorban hagyták abba a dohányzást, még mindig jelentős előnyökkel jártak, de halálozási arányuk meghaladta azokét, akik 35 éves koruk előtt szoktak le, számol be róla a ScienceAlert.

Azoknál a korábbi dohányosoknál például, akik 35 és 44 éves koruk között hagyták abba a dohányzást, 21 százalékkal magasabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás aránya, mint azoknál, akik soha nem dohányoztak. A 45 és 54 éves koruk között leszokóknál 47 százalékkal volt magasabb az összes halálozási arány, mint a soha nem dohányzóknál.

„A különböző faji és etnikai csoportokhoz tartozó férfiak és nők körében a jelenlegi dohányzás legalább kétszer akkora összhalálozási aránnyal járt együtt, mint a soha nem dohányzóké. A dohányzásról való leszokás, különösen fiatalabb korban, a folyamatos dohányzással összefüggő relatív többlethalálozás jelentős csökkenésével járt”

– írták a tanulmány szerzői a JAMA Network Open című folyóiratban nemrég közzétett új jelentésben.

Ez a harmadik nagy tanulmány, amely arra utal, hogy a 35 éves kor lehet az optimális életkor a leszokáshoz, különösen azok számára, akik fiatalon kezdenek el dohányozni – jegyzi meg a tanulmányhoz fűzött kommentárjában John P. Pierce, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem háziorvosi és közegészségügyi tanszékének emeritus professzora.

„Régóta ismert, hogy minél korábban szokik le a dohányos, annál jobb. Most azonban már pontosabban meg lehet határozni, hogy egy dohányos milyen életkorban szokik le”

– tette hozzá Pierce.

Az új tanulmány az amerikai National Health Interview Survey, az amerikai lakosság egészségi állapotának nyomon követésére szolgáló kérdőíves felmérés, valamint a National Death Index, az ország halálozási adatait tartalmazó adatbázis adatait használta fel.

Az elemzésbe több mint 550 000 felnőtt felmérési adatait vonták be, akik 1997 januárja és 2018 decembere között töltötték ki a kérdőíveket, és a felvételkor 25 és 84 év közöttiek voltak.
Ezek között voltak jelenlegi dohányosok, korábbi dohányosok és úgynevezett soha nem dohányzók, vagyis olyanok, akik életük során kevesebb mint 100 szál cigarettát szívtak el.

A Nemzeti Halálozási Index (National Death Index) szerint 2019 végéig a vizsgálati alanyok közül közel 75 000-en haltak meg. A soha nem dohányzókkal összehasonlítva a jelenlegi dohányosoknál összességében jelentősen magasabb volt az összes halálozási arány, valamint kifejezetten a rák, a szívbetegség és a tüdőbetegség okozta halálozás magasabb aránya.

Azt is megállapították, hogy a nem spanyolajkú fehér bőrű dohányosok mutatták a legmagasabb összhalálozási arányt, ez háromszor magasabb volt, mint a soha nem dohányzóké. A nem fehér bőrű dohányosok, beleértve a spanyolajkú és a nem spanyolajkúakat is, halálozási aránya valamivel alacsonyabb, körülbelül kétszerese volt a soha nem dohányzókénak.

Ez összefügghet azzal a ténnyel, hogy ezek a résztvevők átlagosan kevesebb cigarettát szívtak naponta; idősebb korban kezdtek el dohányozni; és kisebb valószínűséggel dohányoztak naponta a fehér bőrű alanyokhoz képest.

„Ezek az eredmények arra emlékeztetnek minket, hogy a dohányzás intenzitásának (a naponta elszívott cigaretták száma) csökkentése a dohányzás-ellenőrzési programok egyik célja kell, hogy legyen”

– fogalmazott Price.

Lényeges, hogy míg a jelenlegi dohányzás minden vizsgált faji és etnikai csoportban magasabb halálozási kockázattal járt együtt, a dohányzásról való leszokás minden csoport esetében lényegesen fordított kockázattal járt – írták a tanulmány szerzői.

Különösen azok, akik 45 éves korukig leszoktak a cigiről, akár 90 százalékkal is csökkentették a halálozási kockázatot, és azok, akik 35 éves koruk előtt szoktak le, azoknál a halálozási arányok nagyon közel voltak a soha nem dohányzókéhoz. A tanulmány azt is megállapította, hogy minél több idő telt el a dohányzásról való leszokás óta, annál közelebb volt a halálozási arány azokéhoz, akik soha nem dohányoztak.

Price kommentárjában azt írta, hogy a 35 éves korhatár potenciálisan motiváló lehet a leszokásra törekvő fiatal dohányosok számára.


"Közelítő cél nélkül csábító lehet a dohányosok számára, hogy feladják a leszokási kísérletet olyan felismerésekkel mint például: „Nem igazán van rá szükségem, hogy éppen most tegyem meg”. A tanulmány olyan szükséges adatokat szolgáltat ahhoz, hogy motiváló proximális célt tűzzünk ki a dohányzásról való leszokásra 35 éves kor előtt”

– írta.

Természetesen 35 éves kor után sincs minden veszve, ahogy a tanulmány is sugallja, az idősebb korban történő leszokás még mindig csökkenti a halálozási kockázatot, csak nem olyan drasztikusan.

A kutatásnak azonban vannak bizonyos korlátai. Például az alanyok dohányzási szokásairól szóló információkat egy adott időpontban gyűjtötték össze, így előfordulhat, hogy néhány alany a felmérés után szokott le a cigiről vagy éppen kezdett el dohányozni.

„Így a dohányzás valódi veszélyeit és a leszokás valódi előnyeit alulbecsülhetjük ebben a tanulmányban”

– jegyzik meg a szerzők.

Mindazonáltal a tanulmány továbbra is azt sugallja, hogy a dohányzásról való leszokás nagymértékben csökkenti a korai halálozás kockázatát, különösen, ha fiatalon tesszük ezt.

Nyitókép: Shutterstock