Elektromos cigaretta

Az orvosok figyelmeztetnek: védjük gyerekeinket az e-cigitől

A színes, édes ízű készülékek egyre népszerűbbek a tizenévesek körében, ami nagy veszélyt jelent rájuk nézve.


Az e-cigaretta gyerekeknek történő értékesítése illegális az Egyesült Királyságban, és minden nikotint tartalmazó terméket be kell jegyeztetni a gyógyszereket és egészségügyi termékeket felügyelő hatóság, az MHRA által.

A BBC-nek azonban azt mondták, hogy a kereskedelmi felügyelethez érkező panaszok száma megnőtt a tiltott e-cigik és a gyerekeknek árusító üzletek miatt, a tavalyi havi több tucatról 2022-ben havi több százra emelkedett, és több ezer hamisított és nem szabályozott terméket foglaltak le.

Az ASH egészségügyi jótékonysági szervezet nemrégiben végzett felmérése szerint a 16 és 17 évesek közel egyharmada kipróbálta már az elektromos cigarettát, és 14%-uk jelenleg is rendszeres fogyasztó. A 11-17 évesek körében 7% használja – a 2020-as 4%-ról 4%-ra emelkedett.

A Newcastle-i kereskedelmi felügyelőkhöz csatlakozó, az üzleteket szúrópróbaszerűen ellenőriző Radio 5live azt találta, hogy az aznap felkeresett 10 üzletből kettőben illegálisan árultak e-cigarettát 15 és 17 éves lányoknak.

A gyermek-egészségügyi szakértők azt szeretnék, ha bevezetnék az egyszerű csomagolást, és szigorítanák a szabályokat, hogy az e-cigiket csak a dohányzásról való leszokás segítőjeként lehessen reklámozni, ne pedig szórakoztató és színes életmódtermékként.

„Az e-cigaretta messze nem kockázatmentes, és függőséget okozhat. Erőfeszítéseket kell tennünk annak megakadályozására, hogy a gyerekek és a fiatalok felvegyék és használják ezeket a termékeket”

– mondta Dr. Max Davie, a Royal College of Paediatrics and Child Health munkatársa.

Az e-cigaretták nem tartalmazzák a normál cigarettákban lévő káros dohányt, de nikotint, azt az anyagot igen, amely a dohányzás rabjává teszi az embereket. Az e-cigik a dohányzásról való leszokás segítőjeként egyre népszerűbbek, más nikotinpótló termékekkel, például tapaszokkal vagy rágógumival együtt.

Az angliai Department of Health and Social Care szerint bár nem kockázatmentesek, az Egyesült Királyságban szabályozott elektromos cigaretták sokkal kevésbé károsak, mint a füstölt dohány. De továbbra is határozottan lebeszéli a nemdohányzókat és a gyermekeket a használatukról.

Az Egyesült Királyság törvényei korlátozzák a nikotin és az e-liquid megengedett mennyiségét, és a csomagoláson egészségügyi figyelmeztetéseket kell feltüntetni. Ugyanakkor nagy számban csempésznek be az országba olyan e-cigarettákat, amelyeket nem az Egyesült Királyság piacára terveztek.

„Nem lehet tudni, hogy mi van bennük. Rendkívül vonzóvá teszik őket a fiatalok számára – de előfordulhat, hogy tiltott anyagot lélegeznek be”

– fogalmazott Helen Donegan, a Leicestershire megyei tanács kereskedelmi szabványokért felelős vezető tisztviselője, aki a BBC-nek elmondta, hogy csak egy telephelyen 8000 illegális párologtatót találtak.

Némelyik nagyon hasonlít a nagynevű e-cigi márkákra, de hamisítvány – mások illegális mennyiségű nikotint és e-liquidet tartalmaznak.

Ahelyett, hogy körülbelül 600 slukkot tartalmaznának, amit a brit szabályozás megenged, az Egyesült Királyságban olyan eldobható e-cigi-eszközöket árulnak, amelyek akár 10 000 slukkot is tartalmazhatnak.

A 17 éves Newcastle-i Dominic 15 éves kora óta szív elektromos cigarettát, a dohányzásról akkor váltott erre, amikor a barátai is elkezdtek ezt használni.

A középiskolai tanárok is észrevették a problémát. Egy nemrégiben végzett, 3000 fő megkérdezésével készült felmérés szerint a tanárok fele kapott már rajta egy diákot az elmúlt évben az iskolában e-cigizésen, és minden ötödik tanár azt mondta, hogy már 11 éves korában is rajtakapott egy diákot az eszközt használni.

Az ASH jótékonysági szervezet szerint többet kellene tenni annak megakadályozására, hogy a termékeket széles körben népszerűsítsék az olyan platformokon, mint a TikTok.

„Az e-cigi elbűvölő reklámozásának áradata a közösségi médiában teljesen helytelen, és a közösségi médiaplatformoknak vállalniuk kellene a felelősséget, és el kellene zárniuk a csapot”

– nyilatkozta Deborah Arnott vezérigazgató.

Az Egyesült Királyság Vaping Industry Association azt szeretné, ha a kormány jelentősen, 10 000 fontra emelné a bírságokat minden olyan esetben, amikor egy boltot rajtakapnak, hogy gyerekeknek e-cigarettát árul.

A szervezet azt is kéri, hogy az e-cigi termékeket árusító üzleteket engedélyezzék, és a díjat a Trading Standards további kereskedelmi végrehajtási erőfeszítéseinek finanszírozására fordítsák.

Az angliai The Department of Health and Social Care szerint az elektromos cigarettákat csak a dohányzásról leszokó dohányosok eszközeiként szabadna használni. Közölték, hogy „arányos szabályozást vezetett be minden e-cigi termékre vonatkozóan a termékbiztonság, a címkézés és a reklámozás korlátozása tekintetében”.

Ez azt jelenti, hogy nem hasonlíthatnak élelmiszerre vagy kozmetikai termékre, és a nikotin erejét 20 mg/ml-re kell korlátozniuk.

„Továbbra is határozottan lebeszéljük a nemdohányzókat és a gyermekeket a használatukról”

– mondta egy szóvivő.

Hozzátették, hogy jelenleg nem tervezik a kiszabott bírság növelését, de az intézkedést folyamatosan felülvizsgálják. Az oktatási minisztérium pedig azt mondta, hogy az iskoláknak megvan a joguk, hogy betiltsák az e-cigiket, és elkobozhatják a tanulóknál találtakat. Az elkövetkező hónapokban várhatóan közzétesznek egy kormányzati jelentést az angliai fiatalok és felnőttek párologtatásáról.

Nyitókép: Unsplash