Különböző élelmiszerek magas cinktartalommal, középen fa betűzsetonokkal kirakva a cink szó angolul

Nem szedsz elég cinket? Nagy hiba!

A cink esszenciális nyomelem, csak kis mennyiségben van rá szükségünk, de jelentős szerepet játszik a különböző testi funkciókban. A megfelelő mennyiségű cink bevitele az étrendbe fontos, segít a DNS szintézisében, a sebek gyógyulásában és támogatja az immunrendszerünket.

Mivel a szervezet nem termel természetes úton cinket, táplálékokon keresztül tudunk elsősorban hozzájutni. Ennek az ásványi anyagnak a megfelelő mennyiségű bevitele számos funkciót segít a szervezetben, de a kiegyensúlyozottan étkezéssel általában már a táplálkozásból is elegendő mennyiséget kaphatunk belőle.

Az alábbiakban a cink egészségügyi előnyeit szedtük össze.

Támogatja az immunrendszert

Egy, a Nutrients című szaklapban 2017-ben megjelent áttekintés szerint a cink aktiválhatja az immunsejteket, és egyfajta veszélyjelzőként működhet. A megfelelő mennyiségű cink támogatja az immunitás szerepét betöltő sejtek, például a neutrofilek és a természetes ölősejtek működését is, amelyek gyakran testünk első védelmi vonalaként szolgálnak.

Támogatja a növekedést és fejlődést

A cink különösen fontos a gyermekek és serdülők számára a megfelelő növekedés és fejlődés miatt. A cink egyik fő funkciója a DNS-szintézis segítése. A cink segíti a sejtek növekedését és szaporodását, ez pedig különösen fontos a gyors növekedés időszakában, mint például a várandósság és a gyermekkor. Megfelelő cinkbevitel nélkül a sejtek nem tudnak olyan hatékonyan növekedni és szaporodni.

Javítja a sebgyógyulást

A Wound Repair and Regeneration című folyóirat szerint a cinkhiányos egyéneknél rossz sebgyógyulást tapasztaltak. Másrészt a Nutrients 2018-as áttekintése büszkélkedik azzal, hogy a cink kulcsszerepet játszik a sebgyógyulás minden részében, például a membránjavításban és a hegképződésben.

Elősegíti a szem egészségét

A cink kevésbé ismert előnyei közé tartozik a szem egészségének támogatása. Az Ophthalmology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a cink pótlása hasznos lehet a megelőzésben, különösen azok számára, akiknél iidőskori makuladegeneráció kialakulásának kockázata áll fenn.

A cink ajánlott étrendi bevitele életkoronként, nemenként és életszakaszonként változó. Egy átlagos felnőtt számára az ajánlott napi bevitel 8 és 11 milligramm között van. A napi érték (2000 kalóriás napi étrendre alapozott százalék) 11 mg.

Jó cinkforrások közé tartozik a főtt darált marhahús és a főtt csirkemell, a lencse , a csicseriborsó, a zsírszegény sima joghurt és a kesudió.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock