Zöldségek papír bevásárlószatyorban

Egy szuperzöldség, amit sokkal gyakrabban kellene fogyasztanunk

Számos pozitív egészségügyi hatása van, ha beiktatjuk az étrendünkbe.


A magas tápértékű brokkoli igazi szuperzöldség. Karotinoidjai védik a kardiovaszkuláris rendszert, a látást és erősítik a védekezőképességet. Egy csésze nyers brokkoliban annyi C-vitamin van, mint egy narancsban, ráadásul magas rosttartalma révén csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést és táplálja a hasznos bélbaktériumokat.

Ha ez még nem lenne elég, K-vitamin és a kalciumtartalmával erősíti a csontokat. Számtalan szupervegyülete közül pedig az egyik legfontosabb a szulforafán, írja a haszon.hu a Magyar Mezőgazdaság cikke alapján.

A szulforafán rendkívül hatékonyan képes ösztönözni a méregtelenítést. Hatóanyagainak megőrzésének érdekében érdemes nyersen (például salátaként vagy pesztóként), alaposan megrágva fogyasztani.

Ha hőkezelve szeretnénk elkészíteni, feldarabolását végezzük el a főzés, párolás előtt 90 perccel, hogy az elővegyületből kifejlődhessen a szulforafán. Levele is fogyasztható, szára hámozás után ízletes ropogtatni való.

Még több zöldség

Korábban írtunk már arról, hogy számos zöldség van még, amely egészséges, de kevesen fogyasztják. Íme, 3 szuper zöldség, ami nagyobb figyelmet érdemelne:

Brokkoli

Fotó: Unsplash

Kelbimbó

A kelbimbó több rákellenes vegyületet, úgynevezett glükozinolátokat tartalmaz, mint bármely más keresztesvirágú zöldség. Az egyik ilyen a szinigrin, mely a rákos sejtek önmegsemmisítését idézi elő. Emellett kimutatták az is, hogy ha kelbimbókivonatot használunk, a glükozinolátok blokkolják a fehérvérsejtek támadó enzimeket, így a DNS-t is képesek stabilizálni.

Gombák

A gombáknak fontos szerepük lehet a mellrák elleni küzdelemben, emellett erősítik az immunrendszert és csökkentik a vastagbél-, mell-, gyomor- és prosztatarák kockázatát. Továbbá D-vitamint és hosszú szénláncú poliszacharidokat is tartalmaznak, amelyek segíthetnek a nátha leküzdésében. A gomba tápértékéhez úgy is hozzá lehet jutni, ha megfőzik, nem szabad nyersen fogyasztani.

Hagyma

A benne található tioszulfinátok – azok a vegyületek, amelyek könnyeket csalnak a szemünkbe a hagyma felszeletelése közben – néhány kutatás szerint megóvhatnak a sztróktól, mivel vérhígítóként működnek és megakadályozhatják a vérlemezkék összecsapódását. Emellett a hagymában található kvercetinről kimutatták, hogy ellazítja és kitágítja az ereket.

A hagymának magas a zöldség C-vitamin-tartalma is, valamint kalciumot, vasat, folsavat és élelmi rostot is biztosít. Mivel képes elpusztítani a Helicobacter pylori baktériumot, segíthet a gyomorfekély megelőzésében.

Nyitókép: Shutterstock