Csokoládé

Csodás műalkotásokká varázsolja a csokoládét egy francia séf

Csokoládéból készít szobor-műalkotásokat egy francia séf, melyek akár több ezer dollárért is elkelhetnek.

Nicolas Cloiseau séf egy hónap alatt ugyanannyi csokoládét fogyaszt el, mint amennyit egy átlagos francia állampolgár egy év alatt megeszik: körülbelül 7 kilót – de ez csak egy része annak a munkának, amit a francia La Maison du Chocolat csokoládébolt-lánc édességeinek ötletgazdája végez.

Cloiseau bejárja a világot, és kulcsfontosságú, egyetlen eredetű forrásokból származó mintákat kóstol, például az Afrika partjainál lévő São Toméban. A séf számára a csokoládéval való munka öröme az alapanyag és a végtermék változatosságában rejlik, a ganache-tól a péksüteményen át a művészi darabokig, írja a Robbreport.

Cloiseau évente kétszer – húsvétra és a karácsonyi időszakra – egyedi csokoládé szobrokat készít La Maison számára, amelyek akár több ezer dollárért is elkelhetnek, de az Yves Saint Laurent számára is kreált már csokoládékoponyákat tavaly halloweenkor.

Eddigi legösszetettebb (és legdrágább) édessége egy kígyó alakú csokoládé nyaklánc volt, melyet a Boucheron luxusészker cégnek készített, összesen 200 órán keresztül. A nyaklánc központi eleme egy, a kígyó nyelvén nyugvó, 20 karátos sárga, szív alakú gyémánt volt.

Cloiseau jellegzetes technikája a perforáció, mellyel elérte az ország legkiválóbb mesterének ítélt Meileur Ouvrier de France (Franciaország Legjobb Szakmunkása) kitüntetést. A séf soha nem felejtette el, hogy az egyik zsűritag egyszer azt mondta, hogy ha valaki perforációt tud használni csokoládécsipke készítéséhez, az valószínűleg megérdemelné a Meileur-díjat.

„Ezt szem előtt tartottam, és folytattam a technika finomhangolását”

– mondja.

A csokoládé műalkotások elkészítése némileg hasonlít a szobor kifaragásához. Az egyes szobrokhoz tartozó formákat az alkotórészleg házon belül állítja elő gipszből vagy fából. Cloiseau prototípust étcsokoládéból készíti el, amely segít megérteni a darab térfogatát, és meghatározni, hogy melyik elem legyen étcsokoládé, tejes, karamellizált vagy fehér csoki.

A különböző formák kialakításához fúrásra-faragásra van szükség, míg a ragasztáshoz a séf növényi olajat használ.