Sokunk kedvence házilag: íme a csirke gyros tzatzikivel!
Bár a nyár és a tengerparti vakációk többsége már véget ért, mindez nem azt jelenti, hogy ne varázsolhatnánk elő konyhánkban kedvenc mediterrán ízeinket – például a görögök világhírű fogását, a gyrost.
Hozzávalók (a gyroshoz)
- 2 nagy csirkemell;
- 4 darab pita;
- egy csipet szárított oregánó;
- 10 g só;
- 5 g fekete bors;
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj;
- 30 g apróra vágott hagyma;
- 2 gerezd fokhagyma;
- 1 csipet római köménymag;
- 1/2 kígyóuborka;
- 200 g paradicsom;
- Savanyított lilahagyma vagy 1 marék szeletelt lilahagyma.
A tzatzikihez
- 1/2 kígyóuborka;
- 1 kis gerezd fokhagyma;
- 2 evőkanál friss citromlé;
- 200 g görög joghurt;
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj;
- 30 g friss kapor, (a tálaláshoz is);
- 5 g só.
Elkészítése (körülbelül 70 perc)
Fotó: Shutterstock
Elsőként készítsük el a tzatzikit.
Tegyük a reszelt uborkát egy tiszta konyharuhába, és szorosan nyomkodjuk össze a mosogató fölött, hogy eltávolítsuk belőle a felesleges folyadékot.
Ezután egy közepes tálban keverjük össze az uborkát a többi hozzávalóval. Amennyiben a szósz nagyon sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet addig, amíg sima és krémes nem lesz.
A tzatziki hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll.
A gyroshoz első lépésként melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Ezalatt egy közepes tálban keverjük össze a felkockázott csirkét az oregánóval, a sóval és a borssal.
Ezután melegítsünk fel egy száraz serpenyőt közepesen magas hőfokon. Tegyük bele a csirkét, és addig süssük, amíg a szélei meg nem barnulnak – körülbelül 5-6 percig.
Ekkor csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és adjuk hozzá az olívaolajat, a hagymát és a fokhagymát. Fedjük le, és keverés nélkül főzzük körülbelül 3 percig, majd vegyük le a tűzről.
Tálalás előtt tegyük a pitát közvetlenül a sütőrácsra 2 percre, amíg kicsit meg nem pirul.
Ezután pakoljunk minden alapanyagból kedv szerint a meleg pitákba, majd tekerjük fel ezeket. Végül a tetejükre mehet a tzatziki és az extra kapor.
Forrás: Purewow
Nyitókép: Shutterstock