házi gyros

Sokunk kedvence házilag: íme a csirke gyros tzatzikivel!

Bár a nyár és a tengerparti vakációk többsége már véget ért, mindez nem azt jelenti, hogy ne varázsolhatnánk elő konyhánkban kedvenc mediterrán ízeinket – például a görögök világhírű fogását, a gyrost.


Hozzávalók (a gyroshoz)

  • 2 nagy csirkemell;
  • 4 darab pita;
  • egy csipet szárított oregánó;
  • 10 g só;
  • 5 g fekete bors;
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj;
  • 30 g apróra vágott hagyma;
  • 2 gerezd fokhagyma;
  • 1 csipet római köménymag;
  • 1/2 kígyóuborka;
  • 200 g paradicsom;
  • Savanyított lilahagyma vagy 1 marék szeletelt lilahagyma.

A tzatzikihez

  • 1/2 kígyóuborka;
  • 1 kis gerezd fokhagyma;
  • 2 evőkanál friss citromlé;
  • 200 g görög joghurt;
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj;
  • 30 g friss kapor, (a tálaláshoz is);
  • 5 g só.

Elkészítése (körülbelül 70 perc)

gyros pit\u00e1ban

Fotó: Shutterstock

Elsőként készítsük el a tzatzikit.

Tegyük a reszelt uborkát egy tiszta konyharuhába, és szorosan nyomkodjuk össze a mosogató fölött, hogy eltávolítsuk belőle a felesleges folyadékot.

Ezután egy közepes tálban keverjük össze az uborkát a többi hozzávalóval. Amennyiben a szósz nagyon sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet addig, amíg sima és krémes nem lesz.

A tzatziki hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll.

A gyroshoz első lépésként melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Ezalatt egy közepes tálban keverjük össze a felkockázott csirkét az oregánóval, a sóval és a borssal.

Ezután melegítsünk fel egy száraz serpenyőt közepesen magas hőfokon. Tegyük bele a csirkét, és addig süssük, amíg a szélei meg nem barnulnak – körülbelül 5-6 percig.

Ekkor csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és adjuk hozzá az olívaolajat, a hagymát és a fokhagymát. Fedjük le, és keverés nélkül főzzük körülbelül 3 percig, majd vegyük le a tűzről.

Tálalás előtt tegyük a pitát közvetlenül a sütőrácsra 2 percre, amíg kicsit meg nem pirul.

Ezután pakoljunk minden alapanyagból kedv szerint a meleg pitákba, majd tekerjük fel ezeket. Végül a tetejükre mehet a tzatziki és az extra kapor.

Forrás: Purewow

Nyitókép: Shutterstock