Ezeket az egészséges vacsora recepteket 10 perc alatt összedobod
Töltött édesburgonya borsó és avokádó krémmel
Hozzávalók (1-2 főre):
- 2 közepes méretű édesburgonya
A borsó- és avokádókrémhez:
- 160 g zöldborsó
- 1 avokádó
- 1-2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 13 g vöröshagyma, apróra vágva
- kb. 1 evőkanál olívaolaj
- tengeri só, fekete bors és chilipehely ízlés szerint
A fűszeres csicseriborsóhoz:
- 1 doboz csicseriborsó, lecsepegtetve és leöblítve
- kb. 1 evőkanál avokádóolaj (vagy tetszés szerinti olaj)
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 13 g vöröshagyma, apróra vágva
- kb. 1 teáskanál füstölt paprika
- 1/2 teáskanál kömény
- 1/4 teáskanál cayenne
- csipetnyi chilipehely és só ízlés szerint
A juharleveles tahini öntethez:
- 4 evőkanál tahini
- 1 1/2 evőkanál juharszirup
- 1 1/2 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 teáskanál almaecet
- 1 teáskanál olívaolaj
- tengeri só és fekete bors
Vágjunk lyukakat az édesburgonyába, és főzzük a mikrohullámú sütőben körülbelül 4-7 percig, amíg megpuhul. Közben egy kis fazékban, közepes lángon adjuk hozzá az avokádóolajat, a fokhagymát, a hagymát és a fűszereket, és főzzük körülbelül 1-3 percig. Ezután adjuk hozzá a csicseriborsót, és főzzük 5-10 percig, amíg tálalásra kész.
A borsó- és avokádókrémhez egy turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe adjuk az összes hozzávalót, és addig turmixoljuk/pürésítjük, amíg amíg el nem éri a kívánt állagot. Az öntethez egy közepes tálban keverjük össze az összes hozzávalót, amíg alaposan össze nem keveredik. Vágjuk fel a a főtt édesburgonyát, töltsük meg a borsó- és avokádómasszával, és csicseriborsóval, majd locsoljuk meg a juharos tahini öntettel.
Bazsalikomos kesudió pesto tészta
Hozzávalók (2 főre):
- 250 g tészta
- 45 g friss bazsalikom
- 35 g nyers kesudió
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 15 g + 2 evőkanál táplálkozási élesztő
- 50-55 g + 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé
- 1/3 evőkanál tengeri só
- 1/2 evőkanál fekete bors
Elkészítés
Tegyük a tésztát sós forrásban lévő vízbe, és főzzük al dente-re.Turmixgépben vagy konyhai robotgépben keverjük simára a fokhagymát, 3 evőkanál olívaolajat, a kesudiót és a fekete borsot, majd adjuk hozzá táplálkozási élesztőt és a sót. Pépesítsük, amíg össze nem keveredik.
Adjuk hozzá a bazsalikomot és a maradék olívaolajat, és turmixoljuk újra, amíg minden össze nem áll, majd keverjük bele a citromlevet. Ha kész, csöpögtessük és öblítsük le a főtt tésztát, rakjuk vissza a lábosba, és keverjük össze a kesudióval és a pestóval.
Fűszerezett lencse
Hozzávalók (4 főre):
- 140 g főtt lencse, lecsöpögtetve és leöblítve
- 3 fokhagyma gerezd
- 1/2 hagyma, apróra vágva
- 1 nagy piros paprika, magok és szár eltávolítva
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1-2 evőkanál juharszirup
- 1/2 teáskanál tengeri só és még több ízlés szerint, ha szükséges
- 1 evőkanál füstölt paprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál finomra reszelt gyömbér
- 1/2 teáskanál őrölt kurkuma
- 1/4 teáskanál cayenne-i bors
- 2 evőkanál citromlé
- 40 g friss koriander
Elkészítés
Egy turmixgépben vagy konyhai robotgépben adjuk hozzá a fokhagymát, a hagymát, a paprikát és a paradicsompürét, a juharszirupot, tengeri sót, fűszereket, gyömbért és citromlevet. Alaposan turmixoljuk össze. Egy nagy serpenyőbe vagy lábasba, közepesen alacsony hőfokon tegyük bele a lecsöpögtetett lencsét, a friss koriandert és a szószt és keverjük addig, amíg jól össze nem áll és át nem melegszik. Tálaljuk a rizzsel, tésztával vagy zöldségekkel.
Nyitókép: Shutterstock