fokhagymás spagetti tészta

Pár összetevőből elkészítheted ezt a mennyei tésztát − recept

Ez az étel legalább annyira szól a panko morzsáról, mint a tésztáról.


Lehet, hogy a receptben feltüntetett 20 gerezd fokhagyma kicsit soknak tűnik, de nyugi, mert itt a fokhagyma szinte édessé fő. Ha nem tudsz bucatini tésztát szerezni, a spagetti remekül helyettesítheti. Főzésre fel!

​Hozzávalók (4 adag)

  • 20 gerezd fokhagyma
  • 34 dkg bucatini vagy spagetti tészta
  • 1 teáskanál Diamond Crystal vagy ½ teáskanál Morton kósersó
  • 7 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 70 g panko
  • 5 evőkanál táplálkozási élesztő
  • 1 evőkanál finomra reszelt citromhéj
  • 2½ teáskanál frissen őrölt bors
  • ⅔ csésze finomra vágott petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 1 teáskanál szójaszósz

Elkészítés

fokhagym\u00e1s spagetti t\u00e9szta

Fotó: Shutterstock

​1. lépés

Törd össze a 20 gerezd fokhagymát egy szakácskés lapos oldalával, majd vágd durvára.

​2. lépés

Főzd meg a bucatinit vagy a spagettit egy nagy fazék forrásban lévő sós vízben, időnként megkeverve, amíg al dente nem lesz, kb. 1 perccel rövidebb ideig, mint a csomagoláson szereplő utasítás. Csöpögtesd le, 2 csésze tészta főzőfolyadékot tarts vissza; tedd vissza a fazékba.

​3. lépés

Közben melegíts fel 3 evőkanál extra szűz olívaolajat egy közepes serpenyőben közepes hőmérsékleten. Süsd meg a fokhagymát, gyakran kevergetve, amíg a szélein halvány aranysárgára pirul, kb. 5 percig. Szűrőkanállal tedd át a fokhagymát egy tányérra.

​4. lépés

Tedd a ½ csésze pankót és a 3 evőkanál élesztőt ugyanabba a serpenyőbe, és gyakori keverés mellett süsd, amíg a pankó egyenletesen aranybarna nem lesz, kb. 4 percig. Vedd le a tűzről, és adj hozzá 1 evőkanál finomra reszelt citromhéjat, 1 teáskanál frissen őrölt borsot és ½ teáskanál Diamond Crystal vagy ¼ teáskanál Morton kóser sót; majd keverd össze. Tedd át egy külön tányérra, és hagyd kihűlni.

​5. lépés

A maradék 4 evőkanál extra szűz olívaolajat melegítsd fel közepesen magas hőfokon. Adj hozzá ⅔ csésze finomra vágott petrezselymet, 1 evőkanál lisztet, ½ teáskanál Diamond Crystal vagy ¼ teáskanál Morton kóser sót, fokhagymát, a maradék 2 evőkanál élesztőt és 1½ teáskanál frissen őrölt borsot; keverd össze. Főzd, időnként megkeverve, amíg a petrezselyem megpirul, kb. 2 percig. Önts hozzá 2 csésze tésztafőző folyadékot, forrald fel, és főzd, amíg a mártás kissé besűrűsödik, kb. 5 percig.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Bon Appétit