tésztasaláta

Így készíts mennyei tésztasalátát 7 lépésben

Mindannyiunkkal előfordult már: a recept képein oly jól mutató tésztasaláta végül csak egy maszlag lesz. A tészta pépes, a zöldségek petyhüdtek, és most már csak egy kutyát kívánsz, hogy diszkréten az asztal alatt megetesd vele.De nem kell, hogy így legyen. Ha te is önkéntelenül összerezzensz, ha megkóstolsz egy átázott tésztasalátát, most segítünk elkerülni néhány gyakori buktatót a HuffPost segítségével.

​1. Készítsd el helyesen a tésztát!

Ha te is azok közé tartozol, akik azt mondják, hogy „a tészta az tészta, vedd meg az olcsóbbat", akkor ki kell ábrándítanunk: ez nem így van. Különösen számít ez a tésztasalátáknál, ahol a tészta órákig savas fürdőben áll. A mediterrán ihletésű tésztasaláták általában rövid, szárított tésztákból készülnek, mint a penne, kagyló, farfalle vagy fusilli. Ne pazarolj friss tésztát tésztasalátára, mert nem fog elállni.

​2. Használd a legjobb márkákat!

A DeCecco, a Barilla, a DeLallo és a többi, durumbúzából készült márka a legjobb választás. A legjobb márkák durvára őrölt búzadarából készült lisztet használnak, és bronzból készült sajtolószerszámokon préselik át, amelyek kissé durvább textúrát adnak neki, mint a gyengébb minőségű tésztáknál használt teflonbevonatú sajtolószerszámok.

​3. Főzd megfelelően!

egy faz\u00e9kban f\u0151 az \u00e9tel

Fotó: Unsplash

Egy kiló tésztához forralj majd 3,75 liter vizet, és add hozzá a szokásos evőkanálnyi sót, plusz egy teáskanálnyit, hogy igazán ízessé váljon. A hűtés elnyomja az összes ízt, beleértve a sót is. Dobd bele a tésztát, néhány percenként keverd meg, és állítsd az időzítőt egy perccel rövidebbre, mint ahogy a csomagoláson szerepel.

​4. Al dente, de nem túl al dente

Ha teszteled a tésztát, öblíts le egy darabot hideg vízzel, hogy teljesen lehűljön, mielőtt beleharapnál. A keményítő − legyen szó burgonyáról, rizsről vagy tésztáról − keményebbé válhat, ha megfőzik és lehűtik. Ez azt jelenti, hogy a tésztát éppen csak keményre kell főzni, de nem petyhüdtre.

​5. Hogyan pácold be?

t\u00e9szta z\u00f6lds\u00e9gekkel

Fotó: Unsplash

A legjobb, ha az öntetet előkészíted, a zöldségeket feldarabolod, és a tésztát a lehető legközelebb főzöd meg a fogyasztás időpontjához. A tésztát szűrd le, és öblítsd le meleg vízzel, majd rázd meg, hogy jól lecsöpögjön. Amíg még meleg, öntsd le a tésztát az öntet felével, majd közvetlenül tálalás előtt keverd hozzá a maradékot. Ha a tésztasalátát egy nappal korábban készíted el, a zöldségeket az edény egyik oldalára, a tésztát pedig a másikra halmozd, és az utolsó pillanatban forgasd csak össze.

​6. Krémes öntetek

A majonéz, a tejföl és más krémes összetevők is beszívódnak a tésztába, ahogy az áll. Egy-két nap hűtőben pihentetés után mindenképpen keverd össze jól, hogy a tésztát újra bevonja az öntet és a zöldségekből származó, alulra kerülő folyadék, és egy kis sóval élénkítsd az ízeket.

​7. Soha ne add hozzá ezeket az összetevőket!

Gondolkodsz azon, hogy fekete babot, diót vagy más sötét ételeket adj hozzá? Csak közvetlenül tálalás előtt tedd, különben a hűtőszekrényben a tészta magába szívja a pigmenteket, és sötét foltokkal tetoválja a tésztát. A lágy sajtokat és a finom zöldségeket pedig csak közvetlenül a tálalás előtt add hozzá, mert mindkettőt tönkreteszi a savas öntetben ázás.

Nyitókép: Unsplash