
Ezt érdemes enni a bőr és a csontok egészségéért
A kollagén egy fehérje, amely a kötőszöveteket alkotó bőr, ízületek és a csontok egyik legfontosabb alkotóeleme.
A haszon.hu. a Magyar Mezőgazdaság cikke alapján összegyűjtötte a kollagén fő támogatóinak bizonyuló ételeket. Mutatjuk őket!Alaplé
A hosszan főtt csontleves igazi csodaszer a bőr számára. A csontokból kioldódó kollagén támogatja az ízületeket, javítja az emésztést, és hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez is.
Érdemes kisebb adagokban lefagyasztani, ahonnan bármikor elővehetjük, és levesként vagy akár italként is fogyaszthatjuk.
Szardínia
Fotó: Shutterstock
A szardínia bőre remek kollagénforrás, ráadásul a tengeri eredetű kollagén könnyebben emészthető és a legtöbbeknél jobban felszívódik, mint a marha- vagy a sertéskollagén. Salátákban vagy pirítóssal is fogyaszthatjuk a fehérjével teli ételt.
Belsőségek
Kollagén szempontjából a kötőszövetben gazdag belsőségek a legértékesebbek, például a szív és a gyomor.
Ez is érdekelhet: 6 étel, amit mindenki egészségesnek hisz, pedig valójában nem is az
Kollagént elősegítő ételek
A narancs, agrapefruit és acitrom is elősegíti a kollagéntermelést, ráadásul az immunrendszert is támogatják.
A bőrt egészségesen tartó ételek
Köztuddott, hogy az elfogyasztott ételek nagyban befolyásolják bőrünk állapotát is. Amíg néhány élelmiszer ártalmas is lehet, mások igen kedvező hatást válthatnak ki. Az alábbiak például biztosan:
- avokadó
- dió
- zöld tea
- szamóca
- kelkáposzta
- zabpehelyliszt
- tojásfehérje
- chia mag
Nyitókép: Shutterstock