egy nő epres joghurtot eszik boldogan

6 étel, amit mindenki egészségesnek hisz, pedig valójában nem is az

Ha a tápláló étrendre törekszel, valószínűleg tudod, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak. De ezen túl már bonyolódik a helyzet, különösen, ha csomagolt élelmiszerekről van szó.


A zűrzavar abból ered, hogy egyes csomagolt élelmiszerek olyan állításokat tesznek − például alacsony cukortartalom, magas rosttartalom, növényi alapú vagy bio −, amelyek látszólag az egészségességet sugallják. A dietetikusok szerint azonban ezek a termékek néha valójában nem táplálóak. Ha közelebbről megnézzük az összetevők listáját és a tápértéktáblát, kiderülhet, hogy a csomagolt élelmiszer általában mégsem olyan tápláló választás.

Összegyűjtöttük azokat az „egészséges" élelmiszereket, amelyek elkerülését vagy korlátozását javasolják a táplálkozási szakértők.

​1. Müzliszelet

m\u00fczliszelet

Fotó: Shutterstock

A müzliszeleteket egészséges nassolnivalóknak tekinthetik, mivel teljes kiőrlésű gabonafélékkel, diófélékkel és aszalt gyümölcsökkel társulnak. Sokuk azonban nagy mennyiségű cukrot, finomított gabonát, hidrogénezett olajokat, valamint mesterséges ízesítőket és színezékeket tartalmaz.

Néha magas a kalóriatartalmuk is, miközben kevés bennük a fehérje és a rost.

Válaszd azokat, amelyekben a legalacsonyabb a cukorszint és a legmagasabb a rosttartalom, és amelyeken szerepelnek a teljes értékű összetevők!

​2. Ízesített joghurt

A joghurtot gyakran magas fehérjetartalmú, alacsony kalóriatartalmú opcióként reklámozzák. De a joghurtok sorában számos lehetőség közül választhatunk. Sok ízesített joghurt tele van cukorral, mesterséges édesítőszerekkel és mesterséges aromákkal. Válaszd az ízesítetlen joghurtot, vagy az alacsonyabb cukortartalmú opciót!

​3. Csemegehús

k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 csemegh\u00fasok

Fotó: Shutterstock

A sovány pulykahúst vagy más csemegehúst néha egészséges nassolnivalóként ajánlják edzés előtt vagy után. De nem minden csemegehús egyforma.

Egyesek magas nátrium- és alacsony fehérjetartalmúak lehetnek, és nitrátokat és nitriteket tartalmazhatnak, amelyek összefüggésbe hozhatók a rák kialakulásával.

Az Egészségügyi Világszervezet a feldolgozott húsokat a rákkeltő anyagok közé sorolja.

​4. Bármi, ami porított zöldségeket tartalmaz

A turmixokhoz való porított zöldek, tartalmazhatnak néhány tápanyagot ugyan, de ezekből általában hiányoznak a rostok. A legtöbb ember nem fogyaszt elég rostot, amely a teljes értékű termékekben található, és létfontosságú a bélrendszer és a szív egészsége szempontjából. A legjobb, ha friss (vagy fagyasztott) gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz!

​5. Kókuszolaj

k\u00f3kuszolaj

Fotó: Shutterstock

A kókuszolaj jó a hajnak és a bőrnek, de nem a legjobb étolaj helyett, annak ellenére, hogy a közhiedelem szerint egészséges.

A kókuszolaj magas telített zsírtartalmú, ami megemelheti a koleszterinszintet, ami plakkok felhalmozódását okozza az artériákban, és növeli a szívbetegségek kockázatát.

Az olíva-, a repce- és az avokádóolaj egészségesebb választás, mivel ezek nagyrészt telítetlen zsírokból készülnek.

​6. Növényi alapú húspótlók

A húsevés visszaszorítása jótékony hatással lehet az egészségedre, de sok növényi alapú húspótló tartalmaz felesleges cukrot, sót és zsírt, és némelyik még az ultra-feldolgozott kategóriába is tartozhat. Ehelyett válaszd az avokádót, a babot, a tempeh-t vagy a tofut, amelyek rendkívül tápláló növényi alapú fehérjék, és minimálisan feldolgozottak!

Forrás: HuffPost

Nyitókép: Shutterstock