Egészséges táplálkozási megszállottság, az egészséges ételek börtönrácsait fogó kéz szimbóluma

Az egészséges táplálkozást is veszélyesen túlzásba lehet vinni

A szélsőséges egészséges táplálkozás a világjárvány óta egyre gyakoribbá válik. Az ehhez hasonló viselkedések néha az ortorexiának nevezett étkezési zavarok körébe tartoznak. Az alábbi cikkben az ortorexiát és annak tüneteit mutatjuk be.


Mi az ortorexia?

Ortorexia alatt azt értjük, amikor az emberek az egészséges táplálkozást olyan szélsőségessé teszik, hogy a viselkedésük paradox módon egészségtelenné válik. Az aktív orthorexia néhány viselkedési példája a következő:

  • Nem hajlandó megenni egy más által készített ételt
  • Társas tevékenységek korlátozása, például egy szerettük partijának kihagyása a szigorúbb étkezési rend fenntartása érdekében
  • Túlzottan sok időt fordít az étkezések megtervezésére

Természetsen, az ortorexiának más jelei és tünetei is lehetnek, ezeket a következőkben mutatjuk be.

Az orthorexia nervosa kifejezést Dr. Steven Bratman alkotta meg az 1990-es évek végén. Az elnevezés a görög ortho, azaz helyes, és orexi, vagyis étvágy kifjezésből ered.

Míg az anorexia nervosa, a bulimia nervosa és más meghatározott táplálkozási és étkezési zavarok a Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének ötödik kiadásában (DSM-5) elismertek, az ortorexia nem rendelkezik külön kategóriával. A rendellenesség azonban az Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (ARFID) (kerülő/visszafogott táplálékfelvételi zavar) alatt szerepel, amely az evési és táplálkozási zavarok széles körű diagnosztikai kategóriája.

„A különbség az ortorexiával szemben az, hogy nem tartalmazza "a test negatív értékelését, amelyet a testsúly, az alak vagy a hízástól való félelem befolyásol. Más szóval, az ortorexia esetében az egyén az ételválasztás miatt fogy, de nem a soványságra való törekvés miatt”

– írja Dr. Susan L. Bennett, az amerikai Gaudiani Klinika klinikai tanácsadója, aki az evészavarok orvosi ellátására összpontosít.

Mik az ortorexia jelei?

Az ortorexia trükkös állapot lehet, részben azért, mert még nem minden egészségügyi szakember ismeri el klinikai diagnózisként. Ráadásul az ortorexia a radar alatt repülhet, mert a tünetek nagy részét a diétás kultúra érvényesíti. A tüneteket gyakran minimalizálják mind az egyén, mind a társai. Ők inkább az egészségre való törekvésnek, mint rendellenességnek minősítik az ortorexiás viselkedést.

Ám azoknál a személyeknél, akiknek az egészséges táplálkozás iránti elkötelezettsége szélsőségessé válik, az egyéni döntések és viselkedések, amelyek egykor pozitív változást jelentettek az életben, megszállottsággá alakul. A fent felsorolt jelzéseken kívül a további, arra utaló, hogy valakinél ortorexia alakulhatott ki, a következők lehetnek:

  • Bizonyos élelmiszerek vagy egész élelmiszercsoportok elhagyása, majd az étrend megváltoztatásának eredményeként jelentős súlycsökkenés és/vagy táplálkozási hiányosságok
  • Az erkölcsiség kötése az ételekhez, ami bűntudathoz vezet a „rossz" ételek fogyasztása után, vagy büszkeségérzethez a „jó" vagy „tiszta" ételek fogyasztása után
  • Mások étkezési szokásainak megítélése vagy kísérlet arra, hogy másokat is rávegyenek arra, hogy úgy étkezzenek, ahogyan ők
  • Nehezen tudnak koncentrálni vagy napi tevékenységeket végezni, mert a tökéletes étkezés megtervezése és étkezése felemészti idejük és szellemi energiájuk nagy részét.

Mi a teendő, ha úgy gondoljuk, hogy valakinek ortorexiája van?

Először is, ne bocsátkozzunk feltételezésekbe, hogy ki küzdhet az egészséges táplálkozással az életkora, neme vagy faji hovatartozása alapján. Míg a különböző étkezési zavarokkal kapcsolatos kutatások történelmileg a nőkre összpontosítottak, úgy tűnik, hogy a tizenéves fiúk és férfiak is egyre gyakrabban szembesülnek ezekkel a kihívásokkal, részben a közösségi média által gyakorolt nyomás miatt, hogy egy bizonyos módon nézzenek ki.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a COVID-19 járvány által kibontakozott számtalan sokkoló hullám között az evészavarok száma 2020 eleje óta megnőtt.

Az ortorexiával kapcsolatban több kutatásra van szükség ahhoz, hogy meghatározzák a demográfiai trendeket. De fontos megkülönböztetni, hogy a testkép jellemzően nem az ortorexia kialakulásának kiváltó oka, (szemben) a tisztaság hangsúlyozásával az "ideális egészség" elérése érdekében. Tekintettel arra, hogy az egészséges táplálkozás nagy hangsúlyt kap és nagyra értékelik a kultúránkban, nagy valószínűséggel a különböző demográfiai csoportokban továbbra is az előfordulási gyakoriság növekedését fogjuk látni.

Az étkezési zavarokat kísérő kulturális megbélyegzés miatt, ha valakinek az étkezéssel való kapcsolata miatt aggódunk, fontos, hogy kérdéseinket és észrevételeinket együttérzéssel, ne pedig ítélkezéssel beszéljük meg. A gyengéd megközelítés – ezáltal „csökkentve a bűntudatot és a szégyenérzetet, amit az étkezési zavarral küzdő emberek magukban hordoznak”, ahogy Kupiec mondja – kritikus első lépés lehet ahhoz, hogy valaki szakszerű segítséget kérjen.

Emellett a korai beavatkozás a betegség súlyosságának csökkentésében is hasznos lehet. Sok változó befolyásolja, hogy valakinek milyen lesz az útja a felépüléshez, ezek közé közé tartozik a tünetek hossza, súlyossága és gyakorisága.

Természetesen, a támogatáshoz és az ellátáshoz való hozzáférés is hatalmas tényező. Ha valaki megtalálja a számára megfelelő programot, a terapeuták és a táplálkozási szakemberek megkezdhetik a kezelést, amely a tünetek súlyosságától függően hetekig vagy hónapokig tarthat.

(Nutritious Life)

Nyitókép: Shutterstock / Lightspring