Az étkezési szokásaid is tehetnek a rossz mentális állapotodról
A gyorséttermi ételek, a cukros üdítők és az üzletek fagyasztóiban lapuló készételek egészségünkre gyakorolt negatív hatása mostanában népszerű téma. Most egy új tanulmány összefüggésbe hozta ezek fogyasztását a rosszabb mentális egészséggel.
A The BMJ című szaklapban közzétett – közel tízmillió alanyt elemző – kutatás szerint az ultra-feldolgozott élelmiszerek – amelyek általában sok zsírt, cukrot, sót és kémiai színezéket, édesítőszert és tartósítószert tartalmaznak – nagyobb mennyiségű fogyasztása a szorongás és a depresszió magasabb kockázatával hozható összefüggésbe.
Mi lehet ennek az oka?
Ezek az ultrafeldolgozott élelmiszerek nélkülözik a tápértéket, de tele vannak azonnali kielégüléssel. Ezek az ételek gyakran valóban azonnali dopaminlöketet váltanak ki, de ennek az a következménye, hogy a jövőbeni sóvárgás fokozódik, és serkenti a függőséget
– magyarázta Dr. Ishani Rao háziorvos.
Továbbá az elégedettség érzése csak rövid ideig tart. Rao szerint az emberek egyfajta összeomlást tapasztalhatnak egy egészségtelen étkezés után:
Tanulmányok kimutatták, hogy ez [az egészségtelen étkezés] ingerlékenységet, agyi ködöt és fáradtságot okozhat, és gyulladásos útvonalakat indíthat be, amelyek hatással vannak az agyunkra.
Fotó: Shutterstock
Ezek az ételek gyakran egy pillanat alatt eltelítenek minket, ezáltal könnyű figyelmen kívül hagynunk azt a tényt, hogy igenis szükségünk van gyümölcsökre és zöldségekre, valamint egészséges szénhidrátokra is. Így tehát a túlnyomórészt ultrafeldolgozott élelmiszerekből álló étrend fogyasztása növelheti annak kockázatát is, hogy hiányt szenvedjünk olyan alapvető tápanyagokban, mint a vas, a kalcium, a magnézium, a szelén, a B12 vagy a cink.
Ártalmas spirál
Az Independent cikke szerint krónikus fizikai egészségi állapotokban szenvedő emberek az általános népességhez képest kétszer nagyobb arányban szenvednek mentális egészségügyi problémáktól.
A falánkság is sokaknál jelen van, ami annak a jele, hogy valamilyen hiányt az életben az evéssel szeretnék pótolni. Ezzel viszont nagyon könnyű egy olyan spirálba kerülni, amit a rosszabb fizikai állapot miatti önbizalomhiány, a szégyenérzet és a rossz étkezési szokások táplálnak. Ebből pedig csak egészségügyi szakértő segítségével lehet kilépni.
A szakértők gyakran hangsúlyozzák, hogy az egészséges táplálkozásban az egyensúly a kulcs és az alkalmi élvezetek miatt nem kell aggódni. Ez így igaz is, de mindig lebegjen a szemünk előtt a mértékletesség. Mert ahogy a mondás is tartja: „ép testben ép lélek".
Nyitókép: Shutterstock