Csokoládés croissant-t evő nő

Cukorsokk: így derítheted ki, hogy függő vagy-e

Teli gyomorral is desszertre vágyunk vagy ingerlékenyek leszünk a napi édesség adagunk nélkül? Árulkodó jelek lehetnek.


1. Só utáni vágy

Ezek annak a jele, hogy túl sok cukrot eszünk. A cukrot az „üres tápanyagok” közé sorolják, melyekben a kalórián túl nincs semmi tápérték. Ezek fogyasztásával hiányt szenvedünk az egészséges fehérjékből és zsírokból, ami sóvárgást okozhat a sós ételek után. A kutatások szerint a túl sok só hatással lehet a vérnyomásra és növelheti a szívbetegségek kockázatát.

2. Állandó fáradtság

Amikor a vércukorszintünk leesik, valami cukrosat eszünk, hogy jobban legyünk. Így a vércukorszinted gyorsan megugrik, majd összeomlik, melynek következtében a szervezet több energiát ürít ki, mint amennyit felvesz – ez pedig fáradtságot és nyűgösséget eredményez.

3. Bőr rossz egészségi állapota

Ha túl sok cukor van a véráramban, az a fehérjékhez kötődik, és új molekulákat, úgynevezett fejlett glikációs végtermékeket (AGE-k) képez. Ezt a folyamatot glikációnak nevezik. Minél több glikáció történik, annál gyorsabban öregszik a bőr.

Ez is érdekelhet: Ezt a 6 pozitív hatást tapasztalhatod, ha lecsökkented a cukorbeviteled

4. Akkor is eszünk, ha nem vagyunk éhesek

Ha többször előfordult, hogy egy kiadós étkezés után még desszertre vágytunk, árulkodó jel lehet. Mivel az emésztés több energiát emészt fel, ez akár több cukor utáni sóvárgáshoz is vezethet. Az olyan negatív hangulatok, mint a szorongás, a stressz, a depresszió, a magány és az unalom szintén kiválthatják a cukor utáni sóvárgást.

5. Ingerültség

Az ingerlékenységnek számos oka lehet, de ha ehhez annál erősebb a sóvárgás is járul, minél tovább nem fogyasztunk cukrot, akkor a kettő összefügghet.

6. Sok gyümölcs vagy gyümölcslé fogyasztása

A gyümölcsökben természetesen megtalálható cukrok sokkal könnyebben emészthetőek és egészségesebbek a szervezet számára. Ha azonban magas a cukorbevitelünk, és cukorfüggők vagyunk, akkor az édes gyümölcsök és gyümölcslevek iránti hajlamod is hozzájárulhat ehhez.

A természetesen édes ételek fokozhatják a sóvárgást, ez pedig még nehezebbé teszi a cukros ételek és italok elkerülését.