Kmpzzz/Shutterstock
június 04., 2025  ●  Életmód  ●  in.hu

Vigyázz: ez a fajta italfogyasztás növelheti a cukorbetegség kockázatát

Nem minden cukros finomság egyforma. Egy új kutatás szerint egy édes ital lenyelése rosszabb hatással lehet az anyagcserére, mint egy édes nassolnivaló elfogyasztása.

Egy szisztematikus áttekintés több mint félmillió felnőtt egészségügyi adatait gyűjtötte össze világszerte, és azt találta, hogy minden egyes további napi adag cukorral édesített ital vagy gyümölcslé a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának magasabb kockázatával jár. Ezzel szemben azonban a diétás cukor viszont a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe.

Az eredmények arra utalnak, hogy nem minden cukor egyformán káros, egyes típusok és mennyiségek jobban összefüggésbe hozhatók az inzulinproblémákkal, mint mások.

Ez az első olyan tanulmány, amely egyértelmű dózis-válasz összefüggést rajzol ki a különböző cukorforrások és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között. Rávilágít arra, hogy a cukor fogyasztása – akár üdítőből, akár gyümölcsléből származik – miért problémásabb az egészségre nézve, mint az elfogyasztása

– mondja Karen Della Corte, a Brigham Young Egyetem táplálkozástudományi kutatója.

Manapság az a közhiedelem, hogy az étkezési cukor összefügg a cukorbetegséggel, egyes kutatók azonban azzal érvelnek, hogy ez a feltételezés nem tartalmaz meggyőző adatokat. Szerintük a 2-es típusú cukorbetegség sokkal egyértelműbben kötődik a túlzott energiabevitelhez vagy a túlzott testzsír-gyarapodáshoz, mint a cukorhoz önmagában.

2023-ban például a kutatók jelentős összefüggést találtak a teljes cukorbevitel és a cukorbetegség fokozott kockázata között, és ez az összefüggés mégis szorosan összefüggött az egyén testtömegindexével. Az eredmények arra utalnak, hogy a cukor elősegíti a súlygyarapodást, közvetett módon befolyásolva a szervezet anyagcseréjét. De lehet, hogy más egészségügyi hatása is van?

New Africa/Shutterstock
New Africa/Shutterstock
Fotó: New Africa/Shutterstock

Hogy ezt kiderítsék, Della Corte és kollégái összehasonlították a fruktóz, a szacharóz, a szabad cukrok (amelyek a természetben előforduló cukrok, például a mézben), a hozzáadott cukrok és az összes cukor napi adagjának cukorbetegség-kockázatát. Emellett a cukorral édesített italokra, például üdítőkre vagy sportitalokra, valamint a gyümölcslevekre is összpontosítottak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata különbözött attól függően, hogy milyen cukrot fogyasztott valaki. A szacharóz és az összes cukor bevitele a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával járt együtt, míg a hozzáadott cukor és a fruktóz esetében nem találtak összefüggést.

Más cukrok azonban éppen az ellenkező eredményt hozták. Minden egyes további napi adag üdítőital 25 százalékkal növelte a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát a jelenlegi vizsgálatban. Ráadásul minden egyes plusz gyümölcsléadag 5 százalékkal növelte a kockázatot. Ez még azután is igaz volt, hogy a kutatók korrigálták a személy testtömegét és energiafogyasztását.

Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes alkalommal, amikor megiszunk egy doboz üdítőt, 25 százalékkal nő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, ezek relatív, nem abszolút kockázatok. E számok alapján, ha a cukorbetegség kialakulásának alapkockázata például 10 százalék, akkor napi négy cukros üdítő fogyasztása 20 százalékra emelné ezt a kockázatot.

A tanulmány rávilágít egy aggasztó összefüggésre, de további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy a gyümölcslé miért lehet károsabb a szervezet anyagcseréjére, mint mondjuk a valódi gyümölcs.

A gyümölcslé magas cukortartalma és rosthiánya hasonló a cukorral édesített italokhoz, így rossz helyettesítője a teljes gyümölcsöknek, amelyek magasabb rosttartalommal támogatják a jobb vércukorszint-szabályozást. A cukorral cukrozott italok izolált cukrokat szolgáltatnak, ami nagyobb glikémiás hatást eredményez, míg más étrendi cukorforrások, különösen ha tápanyagban gazdag élelmiszerekben, például teljes értékű gyümölcsökben, tejtermékekben vagy teljes kiőrlésű gabonákban fogyasztják, a kísérő rostok, zsírok vagy fehérjék miatt lassabb vércukorválaszt válthatnak ki

– magyarázzák a szerzők.

A kutatók szerint ahelyett, hogy „minden hozzáadott cukrot elítélnének”, a jövőbeni táplálkozási iránymutatásoknak figyelembe kellene venniük a cukorfogyasztás kontextusát. A tápanyagdús élelmiszerek szilárd alapjai nélkül az édességek egyes típusai veszélyesebbek lehetnek, mint mások.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Kmpzzz/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!