
Ezekkel az élelmiszerekkel növelheted a D-vitamin szintedet
A téli hónapokban sokkal kevesebb napfény ér minket, így aztán sokkal kevesebb D-vitaminhoz jutunk. A hiánya miatt pedig fáradtabbnak érezhetjük magunkat és az immunrendszerünk se működhet megfelelően. Mutatjuk, mely élelmiszerekkel növelhetjük a D-vitamin szintünket.
Természetesen szedhetünk étrendkiegészítőket is, de a legjobb módja – a napfényen túl – ha élelmiszerekkel visszük be a vitaminokat. A HuffPost táplálkozási szakértőkkel beszélgetett arról, hogy milyen típusú élelmiszerek segíthetnek, és hogy mennyit érdemes belőlük fogyasztani.
Mi is pontosan a D-vitamin?
„A D-vitamin egy alapvető tápanyag, amelynek számos kritikus funkciója van a szervezetben, többek között a csontok, az idegek és az immunrendszer egészsége”
– magyarázta Hilary Walentuk táplálkozási szakértő.
„A D-vitamin fokozza az immunsejtek termelődését, és segít a szervezetnek a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben, így különösen fontos tápanyag a megfázás és az influenza időszakában.”
Egy átlagos felnőttnek napi 600 nemzetközi egységnyi D-vitaminra van szüksége, míg az idősebb felnőtteknek körülbelül 800-ra lehet szükségük.
„Ez a szám azonban változhat olyan tényezők miatt, mint az életkor, a bélrendszer egészsége, a napozás, a bőrszín, a genetika és sok más ok miatt, amiért az embereknek más mennyiségű D-vitaminra lehet szükségük, mint a standard 800 NE”
– mondta Megan Lyons táplálkozási szakértő.
Ez is érdekelhet: 5 módszer, amivel elég D-vitaminhoz jutsz idén télen
Mely élelmiszerek tartalmaznak D-vitamint?
A hal, a tojás, a sajt, a marhamáj, a gomba, a dúsított gabonafélék és a dúsított tej - beleértve a dió- és szójatejet is – magas mennyiségben tartalmaznak D-vitamint.
A tojássárgája körülbelül 40 NE-t tartalmaz, ezért önmagában kevés, hogy fedezze a napi szükségletet, de mindenképp támogatja.
Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, egészséges zsírokkal érdemes párosítani, akár étrend-kiegészítőből, akár élelmiszerforrásból visszük be.
„Például avokádóval, olívaolajjal, sajttal vagy vajjal párosítva”
– tanácsolta Carla Hernandez dietetikus.
Egy evőkanál csukamájolaj a napi ajánlott D-vitamin-bevitel 170%-át fedezi, 90 gramm szivárványos pisztráng pedig körülbelül a 81%-át.„
A tőkehalmájolaj jobb, mint más D-vitamin-források, de a minőség is számít. Válasszunk olyan jó hírű márkát, mely teszteli a nehézfémeket és szennyeződéseket, mivel a szervhúsok toxinokat tárolhatnak”
– mondta Hernandez.
A jelentős mennyiségű D-vitamint tartalmazó haltermékek közé tartozik a vadlazac, a makréla és a tonhalkonzerv.
Nyitókép: Chris Ralston on Unsplash