D-vitamin kapszulát tartó kéz

​5 módszer, amivel elég D-vitaminhoz jutsz idén télen

Ha belegondolsz, a D-vitamin egészen elképesztő: a bőrünk a napfényből állítja elő. A D-vitamin az egyetlen olyan vitamin, amelyet szervezetünk elegendő mennyiségben képes szintetizálni pusztán a bolygónk létfontosságú csillagából származó energiának való kitettségből.


Ez az egyedülálló vitamin sok mindenhez nélkülözhetetlen, de különösen ahhoz, hogy segítsen fenntartani erős csontozatunkat. De nem csak ehhez: A D-vitamin alacsony szintjét a depressziótól a rákig mindennel összefüggésbe hozták, így nyugodtan mondhatjuk, hogy a „napfényvitamin” igen fontos.

A legtöbben azonban egyszerűen nem jutnak elég mennyiséghez belőle télen. Bár a D-vitamin bevitele megoldható néhány élelmiszerből is, a fő bűnös valójában a napozás hiánya. Az alábbiakban öt dolgot mutatunk be, amit már most érdemes megtenned, hogy elkerüld a D-vitamin-hiányt ezen a télen.

​1. Adj hozzá magnéziumot!

A magnézium elengedhetetlen a D-vitamin megfelelő anyagcseréjéhez és a vérben való szállításához. A tápanyagok általában összehangoltan hatnak a szervezetben. Egy adott tápanyag bélrendszeri felszívódása és azt követő anyagcseréje bizonyos mértékig más tápanyagok elérhetőségétől függ − magyarázza a National Library of Medicine egy nemrégiben megjelent jelentése. A magnézium segíti a D-vitamin aktiválását, amely segít szabályozni a kalcium- és foszfát-homeosztázist, hogy befolyásolja a csontok növekedését és fenntartását. Más szóval, a magnéziumhiány súlyosbíthatja a D-vitamin-hiányt, ezért ügyelj rá, hogy mindkettőből eleget kapj!

​2. Legyél következetes!

Ha aggódsz a D-vitamin-hiány miatt, csábító lehet, hogy egyszeri nagy dózisú, 100 000 NE feletti ampullák formájában vedd magadhoz. Ez azonban kevésbé hatékony a vér állandó szintjének hosszú távú fenntartásában, mintha egyszerűen kisebb, napi 800-2000 NE körüli, rendszeres adagokat szednél. A mega-dózisokat inkább súlyos hiány esetén kell fenntartani, és azokat csak orvos írhatja fel.

​3. A D-vitamin-kiegészítőt főétkezéskor vedd be!

egy n\u0151 narancsl\u00e9t iszik

Fotó: Getty

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a lipidekben oldódik; ezért általában olajos készítményekben kínálják. A felszívódásának optimalizálása érdekében a legjobb, ha a kiegészítőt egészséges zsírokkal teli étkezéssel, például avokádóval, magvakkal, diófélékkel, makrélával, szardíniával és lazaccal együtt veszed be. Egyes tanulmányok azt is javasolják, hogy a legjobb, ha a nap legnagyobb étkezésekor veszed be, hogy maximalizáld az előnyeit.

​4. Adj hozzá K-vitamint!

A D-vitamin részt vesz a csontanyagcserében azáltal, hogy növeli a kalcium, közvetve pedig a foszfor bélrendszeri felszívódását. A K-vitamin, egy másik zsírban oldódó vitamin szintén szerepet játszik a csontok egészségében, mivel elősegíti a kalcium csontokhoz való kötődését. A D-vitaminnal szinergiában is működik: az állatkísérletek és az embereken végzett vizsgálatok együttesen arra utalnak, hogy mind a D-vitamin, mind a K-vitamin optimális koncentrációja kedvezően hat a csontok és a szív- és érrendszer egészségére, amit genetikai, molekuláris, sejtes és néhány humán vizsgálat is alátámaszt.

​5. Menj el rendszeres vérvizsgálatra!

Az egyetlen igazi módja annak, hogy megtudd, D-vitamin-hiányod van-e? Végeztess vérvizsgálatot! Ez segít abban, hogy megismerd az alapszintedet, kiküszöböld a találgatásokat, és megtedd a legjobb lépéseket. (Csak a rend kedvéért: a 30 ng/ml feletti szint tekinthető optimálisnak.)

Forrás: Vogue

Nyitókép: Shutterstock