Zöldségek egy zacskóból

Ez az élelmiszer lehet az új, tökéletes D-vitamin forrás

A D-vitamin hasznosságáról korábban már többször is beszámoltunk. Nem csak az immunrendszert támogatja és erősíti, de még a fogyásban is a segítségünkre lehet. Arról azonban keveset hallunk, hogy hogyan tudjuk szervezetünkbe a legjobb formában bevinni ezt az igen hasznos vitamint.


Egy új tanulmány szerint azonban a génmódosított paradicsom lehet az új D-vitamin forrás. A kutatók génszerkesztéssel kikapcsoltak egy olyan molekulát a növény genomjában, amely megnövelte a D3-provitamin szintet a gyümölcsben, majd ezután az UVB-fény hatására D3-vitaminná alakult.

A D-vitamin a bőr UV-sugárzása után keletkezik szervezetünkben, de a fő forrás az élelmiszerekben rejlik. Ez az új, biológiailag dúsított paradicsom több millió D-vitamin hiányban szenvedő ember számára segíthet, amely egyre növekvő probléma a rák, a demencia és a halálozás számos fő okával összefüggésben.

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a D-vitamin-hiány összefüggésben áll a Covid-19 fertőzés fokozott súlyosságával.

Ezen kívül az új élelmiszeren kívül még nagy mennyiségben megtalálhatjuk a D-vitamint a tejtermékekben, halakban, gombákban és a tojásételekben. Ezeket érdemes fogyasztanunk, ha fel szeretnénk turbózni a szervezetünket ezzel a vitaminnal.

Nyitókép: Shutterstock