D-vitamin

Mégis köze lehet a D-vitaminnak a koronavírushoz?

Egyes kutatók szerint az alacsony D-vitamin szint minden bizonnyal a súlyosabb koronavírus elsődleges oka. Az eredmények azonban egyformán relevánsak az omikron esetében, mint a korábbi törzseknél, és valószínűleg azoknál is, amelyek még várnak ránk.

A D-vitamin számos szervre és az immunrendszerre is hatással van. Egy nemrég megjelent izraeli tanulmány először vizsgálta a COVID-fertőzés előtti vitaminszintet az emberekben. Ez szembetűnő különbségeket mutatott a súlyos covid-19-esetek megbetegedésének esélyében azok között, akiknek elegendő D-vitamin-szintjük volt a vírus elkapása előtt, és azok között, akik nem.

A vitaminhiányos emberek fele súlyos, életveszélyes betegségben szenvedett, míg a normál szinttel rendelkezők kevesebb mint 10 százalékára volt ez igaz.

„Figyelemre méltónak és megdöbbentőnek találtuk azt a különbséget, hogy D-vitamin hiánya esetén milyen esély van arra, hogy súlyos beteggé váljon, összehasonlítva azzal, ha nincs ilyen probléma"

– mondta el a tanulmány szerzője.

Az adatok 253 embertől származnak, akik 2020. április 7. és 2021. február 4. között kerültek kórházba, vagyis a rendkívül fertőző omikron-változat megjelenése előtt. Az eredmények azonban „ugyanúgy relevánsak” az omikron esetében, mint a korábbi törzseknél – állítják a tanulmány szerzői.

A D-vitamin nagyrészt természetesen szintetizálódik az emberi bőrben, és közvetlen napfényre (különösen UV-B-re) van szüksége. A mesterséges fény, bármilyen erős is, nem indítja be ezt a folyamatot. Tekintettel arra, hogy a világjárvány több mint két éve sok embert elsősorban zárt térben tart, könnyen belátható, hogy jelentős számú ember esett a megfelelő vitaminszint küszöbértéke alá – ami hagyományosan legalább 20 nanogramm per milliliter a vérben.

Az új adatok azonban azt mutatják, hogy még ez is túl alacsony. A javasolt minimális szint 50 mg/ml. Állítólag az ez alatti alatti szintek gyenge veleszületett immunválaszt okoznak a posztoperatív fertőzéseket okozó általános válaszokra.

Az étrend sokkal kisebb szerepet játszik a D-vitamin bevitelében és fenntartásában, amely inkább zsírban oldódik, mint vízben, és olyan élelmiszerekben található meg, mint a friss zsíros hal, gomba, tojássárgája, zsíros joghurt, marhamáj és kacsa.

A D3-vitamin mennyisége azonban meglehetősen kicsi az élelmiszerekben, így a legtöbb ember számára, akit nem ér megfelelő mennyiségű napfény, az egyetlen praktikus módja a jó szint biztosításának a D3-vitamin-kiegészítők szedése, mondja Robin Wright ausztráliai professzor, aki szerint az alacsony D-vitamin szint „minden bizonnyal a súlyos COVID-19 elsődleges oka”.

Egy, a Lancetben publikált és a COVID-variánsok megjelenése előtt összeállított kutatás azt találta, hogy a placebo szerekhez képest a megfelelő D-vitamin csökkenti az egyéb légúti fertőzések elkapásának kockázatát is.

Az izraeli kutatók arra figyelmeztettek, hogy a D-vitamin csak „az összetett rejtvény egyik darabja”, amely a súlyos COVID-19 esetek hátterében áll, önmagában nem bizonyítja az okot. Mégis, úgy tűnik, hasznos jelzőként szolgál azon személyek megjelölésére, akiknél súlyos betegség alakulhat ki.

(Psychology Today)

Nyitókép: Shutterstock / FotoHelin