Demencia szót betűkockákból kirakó kéz

4 dolog, amit a demencia szakértői soha nem tennének

Egészségügyi szakemberek osztották meg tippjeiket, milyen szokásokat kell elkerülni, hogy a legjobban ápoljuk az agyunk egészségét.

Bár számtalan tényező, többek között a genetika és a környezet okozhat demenciát, a betegség bizonyos életmódbeli döntések és az általános egészségi állapot eredményeként is jelentkezhet. Jessica Caldwell, a Women’s Alzheimer’s Movement Prevention Center at Cleveland Clinic igazgatója szerint bizonyos esetekben nagy változtatásokra van szükség, de a következetes, kisebb változtatások is hasznosak lehetnek.

„Soha nem késő elkezdeni egy egészséges szokást - még az enyhe kognitív változásokkal vagy demenciával küzdő emberek is profitálhatnak az agy egészséges szokásaiból”

Az alábbiakban neurológusok és orvosok osztották meg azokat a szokásokat, amelyeket az optimális agyi egészség megőrzése érdekében érdemes elkerülni.

1. Kizárólag feldolgozott élelmiszerekből álló étrend 

A csak feldolgozott élelmiszerek fogyasztása rendkívül káros az agyunknak. Fontos, hogy az étrendünkben helyet kapjon az agyat egészségesen tápláló teljes értékű élelmiszerek, mint a leveles zöldségek, az omega-3-ban gazdag halak, a bogyós gyümölcsök és a diófélék.

Az agyban lévő magas omega-3 zsírsavszint feltehetően segíti az agysejteket a szervezet más sejtjeivel való jobb kommunikációban. Emellett az egészséges, például az olyan erjesztett ételeket, mint a joghurt, a kefir vagy a kimchi, nélkülöző étrend is kognitív problémákhoz vezethet.

A feldolgozott élelmiszerek mikrogyulladásokhoz vezetnek az agyban, ami különböző problémákat okozhat és csökkenti a hosszú élettartamot. A mikrobiom hatással van az agyra, így mindennapos erjesztett élelmiszerek fogyasztása segít az agy egészségének javításában. A legtöbb neurotranszmitterünk a bélben termelődik.

2. Mozgásszegény életmód

A testmozgás felszabadítja az agy potenciálját, ezért fontos az agysejtek mozgásban tartása és fejlesztése. A testmozgás javítja az agy vérellátását is, csökkentheti a stresszt és a gyulladást, és fenntartja a szív- és érrendszer egészségét.

3. Folyamatos éjszakázás

Az elegendő alvás a több energia mellett segít az agynak a normális feldolgozásban is. A glimfatikus rendszer, ami tulajdonképpen az agy szemetesládája, alvás közben rendkívül aktívvá válik, a szemetet mozgatja, minden, amit az Alzheimer-kórban és a demenciában szenvedő személyeknél tapasztalható, ami felhalmozódik, ezen a rendszeren keresztül távozik.

4. Magas vérnyomás

A dohányzás, az egészségtelen táplálkozás és a testmozgás hiánya is hozzájárul többek között a magas vérnyomáshoz, amely sok minden más mellett demenciát okozhat.

A hipertónia a későbbi életkorban a demencia kialakulásának fokozott kockázatát mutatja. Ha mindent megteszünk a magas vérnyomáshoz hozzájáruló néhány életmódbeli tényező mérsékléséért, az segíthet a kognitív agyi hanyatlás megelőzésében a jövőben.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock