Ennek a vitaminnak a hiánya megháromszorozhatja a demencia kockázatát

Ennek a vitaminnak a hiánya megháromszorozhatja a demencia kockázatát

Egy kutatás bebizonyította, hogy egy vitamin jelentős hiánya a szervezetben a demencia kialakulásának esélyét háromszorozhatja meg.


Bár korábban már vizsgálták ennek a vitaminnak a szerepét a demencia kialakulásában, az új tanulmányhoz 518, 65 év feletti személyt követtek nyomon két éven át. Az eredmények pedig azt bizonyították, hogy a vizsgálat végére 45 embernél alakult ki demencia.

Ez a vitamin pedig nem más, mint a folsav. Ennek a hiánya ugyanis megháromszorozhatja a demencia kialakulásának esélyét.

A folsavak közé tartozik a B9-vitamin, a folacin és a folsav. Egy egészséges felnőttnek naponta körülbelül 400 mcg-ot kellene kapnia a hiány megelőzése érdekében.

A magas folsavtartalmú élelmiszerek közé tartoznak a leveles zöldségek, a cékla, a citrusfélék, a brokkoli, a tojás és a spárga.

Korábban az alacsony B12-vitamin- és folsavszintet már több tanulmány is összefüggésbe hozta az Alzheimer-kór magasabb kockázatával. Ezt a kapcsolatot a kutatók több mint három évtizede figyelték meg.

A B12- vagy folsavhiány a szervezetben a homocisztein aminosav magasabb szintjét okozhatja, mely neurológiai betegségekhez, például Alzheimer-kórhoz vezet.

A kutatás során az alanyokon vérvizsgálatot végeztek a folsav, a B12-vitamin és a homocisztein nevű fehérje szintjére vonatkozóan, valamint kognitív teszteket is készítettek. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a vizsgálat végére 45 embernél alakult ki demencia.

A folsavhiányos embereknél 3,5-szer nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia - állapították meg a kutatók. A demencia szintén nagyobb valószínűséggel fordult elő azoknál, akiknek a folsavszintje a vizsgálat két éve alatt csökkent.

„Ebben a közösségi populáción végzett prospektív vizsgálatban az alacsonyabb folsavkoncentráció előre jelezte a demencia és az Alzheimer-kór előfordulását 2,4 éves követési időszak alatt. A követési időszak alatt a demencia gyakrabban fordult elő azoknál, akiknél a folsav- és a B12-vitamin-koncentráció relatív csökkenése vagy a homocisztein-koncentráció relatív növekedése volt tapasztalható”

– írta a tanulmány szerzője.

Nyitókép: Shutterstock

(PsyBlog)