coffee

Egy jó kávét? – A kávézás 4 pozitív egészségügyi hatása

A szenvedélyes kávéfogyasztók gyakran elfelejtik, élvezeti értéke mellett rengeteg pozitív hatása van az emberi szervezetre, melyek például a memóriára és az emésztésre is kiterjednek.1. Tele van alapvető vitaminokkal

Riboflavin, pantoténsav és magnézium, valamint még rengeteg más esszenciális vitamin és ásványi anyag is fellelhető benne, amelyek elhárítják a betegségeket. Antioxidánsokat is tartalmaz, amik csökkentik a gyulladási tüneteket.

2. Csökkenti a szív- és cukorbetegségek valamint bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának esélyét

A rendszeres kávéfogyasztást összefüggésbe hozták a krónikus betegségek elleni védekezéssel, valamit kutatások azt is kimutatták, hogy sokkal kisebb az érrendszeri megbetegedések száma azok között, akik több mint napi két csészével megisznak. A Real Simple cikke szerint átlagosan, aki napi egy kávét megiszik, annak 25 százalékkal kevesebb esélye van stroke-ra. Mindemellett a vastag- és végbélrák, a prosztatarák, az endometrium- és a májrák ellen is segít védekezni.

white ceramic mug with coffee


Fotó: Unsplash/Davide Baraldi

3. Stimuláló hatása van

Sokan nem tudnak dolgozni vagy kedvesen kommunikálni, amíg meg nem isszák reggeli ébresztőjüket. Ez teljesen természetes, hiszen olyan folyamatokat indít el az agyban, amik javítják a koncentrációnkat és a fókuszunkat. Mindezzel csökkenti demencia és az Alzheimer-kór kockázatát.

4. Gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat

Többek között zsírégető hatása van, de vízhajtóként is mozgásban tartja az emésztést. Szakértők megállapították, hogy egy mr egy bögre kávé is megnövelte a résztvevők nyugalmi anyagcseréjét.

Azonban mielőtt egyből a kotyogóshoz sietnénk, fontos megemlíteni, hogy a túl sok kávé roncsolhatja az idegeinket, de még a szívünket is. Ha az ember túlzásba viszi, akkor sokkal ingerlékenyebb lehet, vagy szorongás törhetnek rá. Ha rossz napszakban isszuk, akkor pedig nagyban befolyásolhatja alvási szokásainkat: álmatlanságot okoz, a kevés és rossz minőségű pihenés pedig a teljes immunrendszeredet átbillentheti a rossz irányba, ezeken felül pedig más szövődményekkel is járhat.

Eltérő vélemények vannak a koffein optimális dózisáról. Statisztikák szerint napi négy-öt csésze nem okoz problémát, viszont a legtöbb orvos határozottan kiáll amellett, hogy egy-kettő a maximálisan ajánlott, valamint kerülni kell a délutáni fogyasztását, nehogy bezavarjon az alvási folyamatokba.

Összegezve tehát: okos és kiegyensúlyozott alkalmazás mellett a testünk meg fogja hálálni az extra törődést.


Nyitókép: Nathan Dumlao/Unsplash