A diófélék fogyasztása jelentősen csökkentheti a demencia kockázatát
A demencia a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyszerekkel nagyon nehezen kezelhető, de talán már az étrendünkben is rejtőznek titkos, agyműködést fokozó alapanyagok. Egy új kutatás szerint ilyenek lehetnek a különböző diófélék.
A UK Biobank több mint 50 ezer résztvevőt bevonó vizsgálatából kiderült, hogy azok, akik naponta – legalább egy marékkal – fogyasztanak dióféléket, azoknál jóval kisebb a demencia kialakulásának rizikója.
A 60 év feletti, dióféléket mellőző alanyokhoz képest azoknál, akik naponta ettek mogyorót diót vagy gesztenyét, 16 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata az elkövetkező években.
Fotó: Shutterstock
Sőt, ha a diót sótlanul fogyasztották, ez a szám 17 százalékra ugrott. Az pedig egyáltalán nem számított, hogy a diófélék héjasak, szárítottak, pörköltek vagy hámozottak voltak-e.Mindez szépnek és jónak hangzik, de van néhány fenntartás a tanulmány kapcsán.
Ezek az eredmények csak azokat az alanyokat fedi le, akik nem számítanak elhízottnak, akik rendszeresen jól és eleget alszanak, valamint akik nem dohányoznak, illetve nem fogyasztanak napi szinten alkoholt.
Ugyanakkor abban valóban igaza lehet a kutatásnak, hogy az étrend döntő szerepet játszik az agy- és idegrendszerünk karbantartásában – ezt már ugyanis több vizsgálat is kimutatta.
Ezek szerint az egészséges – például a mediterrán – diéta összefügg a demencia kockázatának csökkenésével.
Ezzel szemben a nyugati étrend – amely sok telített zsírt, cukrot és sót tartalmaz – úgy tűnik, a demencia súlyos kockázati tényezője.
Forrás: ScienceAlert
Nyitókép: Shutterstock
- Egy személyiségváltozás a demencia figyelmeztető jele lehet - IN ›
- A demencia 5 legegyértelműbb tünete és figyelmeztető jele - IN ›
- Növelik a demencia kockázatát az ultra-feldolgozott ételek - IN ›
- A skizofrénia 2,5-szeresére növelheti a demencia kockázatát - IN ›
- Ezek a húsok 44%-kal növelik a demencia kockázatát - IN ›