Egy ital csökkenti a demenciás agyi elváltozások kockázatát
A Japán különböző intézményeinek kutatói által végzett kutatásban 8766 65 év feletti önkéntes adatait elemezték, amelyeket egy 2016 és 2018 között végzett felmérés keretében gyűjtöttek.
Az önbevalláson alapuló zöld tea és kávéfogyasztást összevetették a mágneses rezonancia képalkotó ( MRI) agyi felvételekkel, amelyek az agy teljes térfogatát és öt különböző agyi régió jellemzőit mérték.
Bár az eredmények nem mutatnak közvetlen ok-okozati összefüggést – a tanulmány csak egy pillanatfelvételt vizsgált –, kiigazításokat végeztek olyan tényezőkre vonatkozóan, mint az életkor, a nem, a testmozgás és az iskolai végzettség, ami arra utal, hogy szilárd kapcsolat van az elfogyasztott zöld tea mennyisége és az agyban található káros elváltozások relatív térfogata között.
„Ez a keresztmetszeti vizsgálat szignifikáns összefüggést talált az alacsonyabb agyi fehérállomány-elváltozások és a magasabb zöld tea-fogyasztás, de nem a kávéfogyasztás között idősebb, demencia nélküli felnőtteknél, még a zavaró tényezőkre való korrekció után is”
– írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.
Átlagosan számolva, azoknál, akik naponta három csésze zöld teát fogyasztottak, 3 százalékkal kevesebb fehérállományi elváltozás volt, mint azoknál, akik naponta egy csészével fogyasztottak, míg akik napi hét-nyolc csészével ittak, azoknál 6 százalékkal kevesebb elváltozás volt, mint azoknál, akik napi egy csészével fogyasztottak.
Fotó: Shutterstock
A statisztikai mintákban a különbség jelentős. Úgy tűnt azonban, hogy a zöld tea fogyasztása nem befolyásolta a hippokampusz térfogatát vagy a teljes agytérfogatot, ami szintén jelezheti a kognitív hanyatlást.
A zöld tea fogyasztása nem jelentett különbséget a depresszióval vagy az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható APOE4 génváltozattal diagnosztizált emberek esetében.
Tekintettel a korábbi vizsgálatokra, amelyek a zöld teát az alacsonyabb vérnyomással hozták összefüggésbe, és más tanulmányokra, amelyek az alacsonyabb vérnyomást a demencia kockázatának csökkenésével hozták kapcsolatba, legalább az eredményekért felelős egyik mechanizmus kardiovaszkuláris lehet.
„Ráadásul a zöld tea kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, amely negatívan befolyásolja a vérnyomást, így arra utal, hogy a zöld tea kedvezőbb hatással lehet a fehérállomány elváltozásaira”
– írják a kutatók.
Korábban már láttuk, hogy a zöld teát összefüggésbe hozták a testsúlyszintek kezelésével és a rákos sejtek elpusztításával, és úgy tűnik, még nem végeztünk az ital potenciális előnyeinek felfedezésével, amely olyan antioxidáns összetevőket tartalmaz, mint a katechinek.
A mostani vizsgálatban résztvevők mind japánok voltak, ami bizonyos genetikai és életmódbeli mintákat jelent. A jövőbeni tanulmányok szélesebb csoportra is kiterjeszthetik az elemzést.
„Eredményeink arra utalnak, hogy a zöld tea fogyasztása, különösen a napi három vagy több pohár, segíthet a demencia megelőzésében. Mindazonáltal további prospektív longitudinális vizsgálatokra és alapkutatásokra van szükség eredményeink validálásához”
– olvasható a tanulmányban.
Nyitókép: Shutterstock