Ez a tea elképesztően jó hatással van a testünkre, mégse isszuk eleget
Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, melyik a legjobb tea mind közül?
Nagy tearajongók vagyunk, de ha össze kellene állítanunk egy listát a kedvenceinkről, a fehér tea mindenképpen rajta lenne a listán! Olvass tovább, hogy miért is!
Mi az a fehér tea?
Bár a legtöbben azt gondolhatják, hogy a fehér, fekete, zöld és oolong teák különböző növényekből származnak, valójában ugyanabból a növényből − a camellia sinensisből − származnak. Az oxidáció mértéke az, ami megkülönbözteti őket egymástól: a fehér teát hagyják a legkevésbé oxidálódni, ezt követi a zöld, az oolong és végül a fekete tea. A fehér tea előállítása során a rügyeket a tealevelek kinyílása előtt szüretelik, és azonnal szárítják, hogy megállítsák az oxidációs folyamatot.
Mire jó a fehér tea?
A fehér tea fogyasztásának számos előnye van. A benne található katechinek segítenek csökkenteni a vérnyomást, javítják a vérkeringést és megelőzik a szívbetegségeket, például a szívrohamot és a stroke-ot. Mivel a fehér tea a legkevésbé feldolgozott, az összes tea közül ez őrzi meg a legtöbb antioxidánst is. Ezek az antioxidánsok csökkentik a koleszterinszintet, különösen a „rossz" LDL-koleszterinszintet. De akkor lássuk, pontosan milyen pozitív hatásai vannak a fehér tea fogyasztásának.
1. Antioxidatív hatás
Fotó: Getty Images
Az antioxidánsok olyan szerek, amelyek védelmet nyújtanak a szabad gyökök, más néven a szervezetben oxidatív stressz hatására keletkező káros molekulák ellen. Ezek a szabad gyökök összefüggésbe hozhatók a negatív öregedéssel és más betegségekkel, mint például az Alzheimer-kór, a cukorbetegség és a rák.
Az antioxidánsokban való bősége miatt a fehér tea a legerősebb az összes tea közül, amikor az ilyen gyökök ellen fellép.
2. Az immunrendszer javítása
Antioxidáns tulajdonságain túl a fehér tea természetes antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes hatásával hatékony immunerősítő is. Kutatások azt is kimutatták, hogy a fehér tea képes helyreállítani a Langerhans-sejtek − az immunrendszer kulcsfontosságú összetevői, amely elengedhetetlen a rákos melléktermékek felismeréséhez − immunrendszeri működését.
A szabad gyökök okozta károk ellensúlyozásában a fehér tea gyulladáscsökkentő tulajdonságaival segít a szervezet védelmében és a krónikus fertőzések megelőzésében is.
3. A fogyás elősegítése
A teát gyakran hirdetik fogyást elősegítő italként. Ez kétféle módon történik: először is, a benne lévő katechinek segítenek az anyagcsere fokozásában, ami ahhoz vezet, hogy a szervezeted hatékonyabban bontja le a zsírokat. Másodszor, a teában lévő koffein növeli a napi energiafogyasztást, és ez lehetővé teszi, hogy egy nap több kalóriát égess el. Tanulmányok kimutatták, hogy a fehér tea különösen segít jobban felpörgetni az anyagcserét − naponta körülbelül 70-100 kalóriával többet égetsz el vele.
Továbbá a fehér teában található polifenolok segítenek a zsír lebontásában és megakadályozzák az új zsírsejtek kialakulását.
4. Javítja a szív egészségét
Ahogy már korábban említettük, a fehér teában található antioxidánsok segítenek csökkenteni a vérnyomást, valamint a szervezetünkben lévő rossz LDL-koleszterin szintjét. Ez jelentősen csökkenti a szívbetegségek kockázatát, mivel a magas vérnyomás és a koleszterinszint a szívbetegségek három fő kockázati tényezőjéből kettőt alkot. A magas koleszterinszint a vérereken belüli zsírlerakódások felhalmozódását okozza, és ez növeli annak az esélyét, hogy valaki szívrohamot kapjon.
5. Rákmegelőzés
Fotó: Getty Images
A vizsgálatok kimutatták, hogy a fehér tea bioaktív összetevői segítenek a rákos sejtek terjedésének gátlásában. A fehér tea összefüggésbe hozható a tüdőrákos sejtek elpusztításának elősegítésével is, illetve a vastagbélrákos sejtek növekedésének/terjedésének megállításával.
6. A bőr egészsége
Mivel a szabad gyökökről úgy tartják, hogy szerepet játszanak a bőr öregedési folyamatában, az a tény, hogy a fehér tea rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek harcolnak ellenük, azt jelenti, hogy segít a bőrödnek fiatalnak maradni! A fehér tea közismerten gátolja a kollagént és elasztint lebontó enzimeket, így a bőröd rugalmas és fiatalos marad.
7. Fogászati egészség
Gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően a fehér tea fogyasztása segít a baktériumok elleni küzdelemben és megelőzi az ínygyulladást. A fehér tea fluoridot és tanninokat is tartalmaz, amelyek erősítik a fogakat, illetve növelik a fogak savállóságát.
Forrás: Waterdrop
Nyitókép: Shutterstock
- Gyógyszerek helyett egy csésze tea? Teafélék jótékony hatásai ›
- A teázásnak van egy olyan egészségügyi hatása, amiről eddig még nem hallottunk ›
- Zöld tea kontra fekete tea: Mi a különbség? ›
- Egy tea kivonata segíthet csökkenteni a vércukorszintet és a bélgyulladást ›
- 4 ok, hogy miért kellene kávé helyett matcha teát innod! ›