A teázásnak van egy olyan egészségügyi hatása, amiről eddig még nem hallottunk
A teázás sokunk mindennapjainak szerves része, már már rituális cselekedet, amellett, hogy élénkít és finom is. De most egy új tanulmány szerint a tea fogyasztásának van egy fontos egészségügyi hatása is.
A friss kutatás szerint ugyanis a „sötét teák” mindennapos fogyasztása a jobb vércukorszint-szabályozás révén segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának és progressziójának mérséklésében felnőtteknél. Az eredményeket a European Association for the Study of Diabetes (EASD) idei hamburgi éves találkozóján osztották meg, és a healthline is beszámolt róla.
Az ausztráliai University of Adelaide és a kínai Southeast University kutatói megállapították, hogy a teát naponta fogyasztóknál a soha nem teázókhoz képest 53%-kal alacsonyabb volt a prediabétesz és 47%-kal a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. A vizsgálatban 1923 felnőtt vett részt. A résztvevők közül 436-an cukorbetegséggel éltek, 352-en prediabéteszben szenvedtek, 1135-en pedig normál vércukorszintűek voltak. A vizsgált személyek között voltak nem rendszeres teázók és olyanok is, akik korábban csak egyféle teát fogyasztottak.
A kutatók a teafogyasztás gyakorisága és típusa, valamint a vizeletben történő glükózkiválasztás, az inzulinrezisztencia és a glikémiás státusz közötti összefüggést vizsgálták.
Fotó: Shutterstock
Az eredményeket kommentálva Tongzhi Wu társszerző, egyetemi docens elmondta:
Eredményeink arra utalnak, hogy a szokásos teázás védőhatást gyakorol a vércukorszint-szabályozásra a vizeletben történő fokozott glükózkiválasztás, a jobb inzulinreakció és a vércukorszint-szabályozás révén. Ezek az előnyök a naponta teát fogyasztók körében voltak a leglényegesebbek.
Azt eddig is tudtuk, hogy a tealevelek milyen gazdagok antioxidánsokban, és hogy az antioxidánsok és a gyulladáscsökkentő vegyületek hogyan támogatják az érrendszer egészségét és a gyulladást.
Az azonban, hogy a cukrozatlan „sötét tea” napi fogyasztása milyen mértékben képes javítani az egyén 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, figyelemre méltó. A teában található katechinekről, egy polifenolról (más néven antioxidánsról) kimutatták, hogy a jelátviteli útvonalak irányításával felelősek az inzulin, a vércukor és az energiaanyagcsere szabályozásáért.
A tanulmány szerint a „sötét tea” fogyasztása két okból is hozzájárulhat a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez: javítja az inzulinrezisztenciát, és hozzájárul a vizelettel történő fokozott glükózkiválasztáshoz, azaz kevesebb vércukorszintet kell ténylegesen szabályozni.
A polifenolos vegyületek hipoglikémiás hatása gátolhatja a szénhidrát emésztését, a glükóz felszívódását és az inzulinelválasztás stimulálását, ami mind jobb vércukorszint-szabályozáshoz vezet.
Fontos megjegyezni, hogy a tanulmány kifejezetten a „sötét tea” hatásait vizsgálja, ami ebben az esetben nem keverendő össze a gyakran használt fekete teával.
A sötét tea egyfajta teljesen oxidált tea, mely utólagos mikrobiális fermentáción ment keresztül. Azért nevezik „sötétnek", mert a levelek oxidálódnak és megváltoztatják a színüket. A sötét tea egyik gyakori típusa a Kínából származó Pu-erh tea. A fermentáció hozzáadása fontos szerepet játszhat abban, hogy a sötét tea milyen hatással van a vércukorszint szabályozására.
Nyitókép: Shutterstock