Az emberek fele napi szinten fogyasztja azt, ami demenciát okozhat
Korábbi tanulmányok során már sok olyan terméket megneveztek, melyek fogyasztása a demencia kialakulásához vezethet. Ezúttal egy olyan italnak mutatták ki a káros hatását, melyet az emberek közel 50 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt.
A túlzott cukorfogyasztásról már megállapították, hogy hosszútávon elhízáshoz, valamint szív- és cukorbetegségekhez vezet, néhány vizsgálat pedig arra is rámutatott, hogy a demencia, illetve az Alzheimer-kór kialakulásában is jelentős szerepe van. Ez alól a cukorral édesített üdítőitalok sem képeznek kivételt.
Az ilyen italokat fogyasztó emberek memóriája általában gyengébb, agyuk és a hippokampuszuk — a tanulás és a memória szempontjából létfontosságú terület — pedig számottevően kisebb az átlaghoz képest. Ennek orvoslására, valamint az egyszerűbb fogyás érdekében vezették be a diétás üdítőket, melyekben édesítőszerekkel helyettesítették a cukortartalmat.
Egy — a PsyBlog cikkében leírt — utóvizsgálat azonban bebizonyította, hogy ezek a helyettesítésre szolgáló termékek sem sokkal biztonságosabbak a memóriamegőrzés szempontjából. Az eredmények kimondják, hogy az ilyen frissítőknél háromszor nagyobb a demencia és a stroke kialakulásának esélye, mint azoknál, akik mással hidratálnak.
Fotó: Shutterstock
Szakértők szerint a legegészségesebb megoldás továbbra is a vízivás. Már nem ezek az első kutatások, melyek rávilágítanak a cukor és az édesítőszerek agyra gyakorolt hatásaira. A túl sok glükóz az étrendben elméletileg károsítja azt a létfontosságú enzimet, amely segítséget nyújthatna az Alzheimer-kór korai szakaszában.
„Ezek a tanulmányok nem jelentenek egyértelmű magyarázatot, de ezek erős adatok és nagyon komoly javaslatok”
— mondta Sudha Seshadri professzor, a kutatás vezetője, utalva ezzel arra, hogy még nem tudják biztosan, milyen összefüggés van a betegség kialakulása és a cukorfogyasztás között.
Nyitókép: Shutterstock