Emberi fejforma és a benne lévő agy, sárga háttée előtt

Hogyan késleltethető az Alzheimer-kór 5 évvel?

Ezek a tevékenységek akár 5 évvel is késleltethetik a demencia kialakulását.

Az olyan szellemi tevékenységek szimulálása, mint a kártyajátékok, a levélírás, a rejtvények készítése és az olvasás, öt évvel késleltethetik a demencia kialakulását egy tanulmány szerint.

A vizsgálatban részt vevő személyeknél, akik hetente néhányszor részt vettek ilyen típusú tevékenységekben, 94 éves korukig nem alakult ki demencia. Azoknál azonban, akik csak évente néhányszor végezték ezeket a tevékenységeket, átlagosan 89 éves korukban alakult ki ugyanez az állapot, írja a Psyblog.

A kutatás hangsúlyozza, hogy az időskorban is fontos, hogy az agy aktív maradjon. Az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésének egyéb módjai közé tartoznak:

  • Minőségi étrend, például a MIND-diéta fogyasztás
  • A dohányzás abbahagyása – még 60 éves kor után is – jótékonyan hat a fizikai és kognitív egészségre.
  • Testmozgás: 150 perc mérsékelt vagy erőteljes testmozgás a jó heti cél.
  • Az alkoholfogyasztás korlátozása enyhe vagy mérsékelt mértékre. Az Egyesült Államokban a mérsékelt alkoholfogyasztás férfiaknál napi 2, nőknél napi 1 pohár italnál nem több (azaz férfiaknál 2 pohár bor, nőknél 1 pohár bor).
„A jó hír az, hogy soha nem késő elkezdeni az olyan olcsó és elérhető tevékenységeket, amelyeket tanulmányunkban vizsgáltunk. Eredményeink azt sugallják, hogy akár még a 80-as éveinkben is hasznos lehet elkezdeni ezeket a dolgokat, hogy késleltessük az Alzheimer-demencia kialakulását”

– mondta el Dr. Robert S. Wilson, a tanulmány első szerzője.

A tanulmányhoz közel 2000, átlagosan 80 éves embert követtek nyomon hét éven keresztül. A vizsgálat kezdetén egyiküknek sem volt demenciája, és minden évben vizsgálatokat végeztek rajtuk. A résztvevők mindannyian értékelték, hogy mennyire vettek részt szellemileg stimuláló tevékenységekben, többek között olyan kérdésekre válaszoltak, mint például:

  • Az elmúlt évben milyen gyakran olvasott könyveket?
  • Az elmúlt évben milyen gyakran játszott olyan játékokat, mint a dáma, a társasjáték, a kártya vagy rejtvény?
„Tanulmányunk azt mutatja, hogy azok az emberek, akik több kognitívan stimuláló tevékenységet végeznek, késleltethetik a demencia kialakulásának életkorát. Fontos megjegyezni, hogy miután figyelembe vettük a kognitív aktivitás késői életkori szintjét, sem az iskolai végzettség, sem a korai életkori kognitív aktivitás nem volt összefüggésben azzal az életkorral, amikor egy személynél Alzheimer-demencia alakult ki. Kutatásunk azt sugallja, hogy a kognitív aktivitás és a demencia kialakulásának életkora közötti kapcsolatot elsősorban a későbbi életkorban végzett tevékenységek határozzák meg”

– magyarázta az eredményeket Wilson.

A fordított ok-okozati összefüggés kizárása

A kutatók tesztelték azt az alternatív hipotézist, hogy az alacsony kognitív aktivitás inkább a demencia jele, mint oka lehet.
Megvizsgálták 695 olyan ember agyát, akik a vizsgálat során haltak meg. Ennek során nem találtak azonban kapcsolatot aközött, hogy az emberek kognitív aktivitása és az agyukban lévő Alzheimer-kór markerei között.

Ez arra utal, hogy a kognitív aktivitás inkább az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatát okozza, mint fordítva.

Nyitókép: Unsplash