Egy nő elszálló gondolatait illusztráló kép

Évekkel a tünetek jelentkezése előtt fel lehet ismerni a demenciát

Egy kutatócsoport tanulmánya bebizonyította, hogy a demencia jelei már jóval a tünetek érkezése előtt felismerhetők. Ez segíthet a betegség hatékonyabb kezelésében, valamint lehetséges új gyógyítási formák vizsgálatai is elkezdődhetnek.


A demenciát és a hasonló betegségeket azért nehéz kezelni, mert legtöbbször csak az egyértelmű tünetek jelentkezésekor tudják diagnosztizálni őket. Ekkora már a neurodegeneratív folyamatok évek, vagy akár évtizedek óta jelen vannak. Tehát amikor kezdődnének a klinikai vizsgálatok, akkor már túl késő és nem tudják megváltoztatni a betegség lefolyását.

Jelenleg nem létezik gyógymód, illetve kezelési formákból is kevés létezik az előbb részletezett indok miatt. Eddig nem tudták észlelni a demencia jeleit a tünetek előtt, azonban egy új tanulmány fordulatot hozott a kutatási területen.

Cambridge-i tudósok a UK Biobank adatait vették alapul a vizsgálataikhoz. Ez egy olyan adatbázis, mely félmillió 40-69 éves brit résztvevő genetikai, életmódbeli és egészségügyi adatait tartalmazza. Ezek tanulmányozása mellett a szakértők egy teszt eredményeit is megfigyelték.

Ezzel az volt a céljuk, hogy általános értéket határozhassanak meg a problémamegoldás, a memória, a reakcióidő és a fogóerő, valamint a testsúlycsökkenés és -gyarapodás szintjével, illetve az elesések számával kapcsolatban.

Egy kis videós ismertető a demenciáról:

Végeredményként megállapították, hogy minden vizsgált állapot esetében a betegek rosszabb általános egészségről számoltak be a kiinduláskor. Ennek értelmében világossá vált, hogy már a diagnózis felállítása előtt is jelentkezett enyhe kognitív károsodás.

„A károsodás gyakran csekély volt, de a megismerés számos aspektusát érintette. Ez egy lépés afelé, hogy képesek legyünk kiszűrni a legnagyobb kockázatnak kitett embereket, például az 50 éves kor felettieket, vagy azokat, akiknek magas a vérnyomásuk, vagy nem mozognak eleget”

— mondta Nol Swaddiwudhipong, a Cambridge-i Egyetem fiatal orvosa.

A tanulmánynak köszönhetően a jövőben sokkal több beteg esetében kezdhetik meg időben a kezeléseket, valamint néhány új gyógyítási módszer vizsgálatai is elindulhatnak.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Medical Xpress