Szomorú nő sziluettje

A depresszió összefügg egy bizonyos étrenddel

Egy új tanulmány a depresszió, az étrend és a gyengeség kialakulása közötti kapcsolatot állapította meg.


A gyengeség, amelyet a több élettani rendszer működésének hanyatlásából eredő fokozott sebezhetőség felismerhető állapotaként határoznak meg, az idősebb felnőttek 10-15%-át érinti, és gyakran más egészségügyi állapotokkal, például depresszióval együtt jelentkezik.

A kutatók úgy gondolják, hogy az étrend nagyban hozzájárul a gyengeség kialakulásához. Míg korábbi tanulmányok kapcsolatot állapítottak meg a gyulladásos étrend – beleértve a mesterséges transzzsírokat (mint a részben hidrogénezett olaj), a finomított szénhidrátokat és a telített zsírokat – és a gyengeség kialakulásának kockázata között, ez az egyik első olyan tanulmány, amely megpróbálja megérteni a depresszió hatását az étrendi gyulladásra és a gyengeségre.

A tanulmány azt próbálta megállapítani, hogy a depressziós tünetekkel küzdő egyének hajlamosabbak-e a gyengeség kialakulására az étrendi gyulladás hatására, írja a Medical Xpress. A tanulmány a Framingham Heart Study Offspring kohorsz adataiból származó adatokat használta fel.

Az 1701 nem törékeny résztvevő a vizsgálat kezdetén jelentette étrendjét és depressziós tüneteit, majd 11 évig követték őket, amikor újraértékelték a törékenységi státuszt. A vizsgálat megállapította, hogy a gyulladásos étrend és a törékenység megnövekedett esélye közötti kapcsolat valamivel erősebbnek tűnt a depressziós tünetekkel küzdők körében.

A kutatók feltételezik, hogy mivel a depressziós tünetekkel küzdő egyéneknél jellemzően magasabb a gyulladás szintje, az étrendi gyulladás hozzáadása ehhez felgyorsítja a gyengeség kialakulását.

„Ez a tanulmány megállapította, hogy a depressziós tünetek súlyosbíthatják a gyulladásos étrend fogyasztására válaszul a törékenység kialakulását. Ez arra utal, hogy a gyulladáscsökkentő vegyületekben (pl. rostokban és flavonoidoknak nevezett növényi eredetű vegyületekben) gazdag étrend fogyasztása segíthet megelőzni a törékenység kialakulását. Feltáró adataink arra is utalnak, hogy ha a középkorú és idősebb felnőttek gyulladáskeltő étrendet fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki náluk egyszerre újonnan depressziós tünetek és gyengeség, mintha bármelyik állapot önmagában fejlődne ki”

– mondta Courtney L Millar, a Marcus Institute of Aging Research, a Hebrew SeniorLife és a Harvard Medical School posztdoktori munkatársa és a tanulmány vezető szerzője.

Ez a kutatás két korábbi, Millar által vezetett tanulmányt követ: a májusban az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban publikált egyik kutatás kimutatta, hogy a mediterrán típusú étrend fogyasztása megelőzheti a gyengeség kialakulását, az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban februárban megjelent tanulmány pedig azt tárta fel, hogy a gyulladáskeltő étrend növeli a törékenység kialakulásának kockázatát.

„Ez a tanulmány hozzájárul az étrendi gyulladás, a depresszió és a gyengeség közötti kapcsolat megértéséhez. A depresszióban szenvedők számára még fontosabb lehet, hogy növeljék a rostokban, flavonoidokban, valamint egyéb étrendi antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztását”

– mondta Millar.

Nyitókép: Shutterstock