Egy barna szem

Így ismerheted fel a depressziós személyeket a szemszínük alapján

A depressziót és az egyéb mentális problémákat nehéz felismerni pusztán a szemeket figyelve, viszont egy kutatás érdekes összefüggésekre bukkant. Mint kiderült, egy bizonyos szemszín viselői hajlamosabbak lehetnek az ilyen betegségekre, mint más emberek.


A tanulmány adatgyűjtési időszakában a szakértők összesen 175 walesi és ciprusi diákon végeztek felméréseket a mentális egészségükkel kapcsolatban. Ehhez hozzáfűzték az évszakonként változó hangulatuk szintjét, valamint az alanyok szemének árnyalatát is. Elsődlegesen a depresszió egy bizonyos alfajtájára koncentráltak, vagyis a szezonálisan befolyásolt zavarra — Seasonally Affected Disorder (SAD).

Mint kiderült, az ebben a típusban szenvedő emberek ősz kezdetén lehangoltabbá válnak, majd ez a téli hónapok végéig kitolódik. Az eredmények bebizonyították, hogy a megkérdezettek nyolc százalékánál jelentkeztek ennek tünetei, illetve 21 százalékuknál ennek egy kevésbé súlyos változata volt megfigyelhető.

Az adatok arra is rávilágítottak, hogy a barna szemű emberek voltak legjobban kitéve az évszakok váltakozásával jelentkező depressziónak. Közülük is különösképp a nők voltak kiemelve a témakörön belül, hiszen általánosságban 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordul elő ez az állapot az ő esetükben, mint a férfiaknál.

Ezzel szemben a kék szemű személyek bizonyos mennyiségű védettséget élveztek az ilyen depresszióval szemben. A kutatók szerint ez azért lehetséges, mivel a történelem során az ilyen szemszínnel bíró emberek főként a Föld északi szélességi köréről származtak, így genetikai állományukat tekintve jobban bírják a hideget és a sötétet, ami a téli időszakban is van.

Egy k\u00e9k szem

Fotó: Unsplash/Amanda Dalbjörn

Lance Workman professzor, a tanulmány egyik szerzője így nyilatkozott a kapott eredményekről:

„Tudjuk, hogy az agyba bejutó fény a melatonin szintjének csökkenését okozza. Mivel a kék szemek több fényt engednek be az agyba, elképzelhető, hogy ez a melatoninszint nagyobb mértékű csökkenéséhez vezet napközben, és ez az oka annak, hogy a világosabb szemű emberek kevésbé hajlamosak a SAD-re"

Nyitókép: Unsplash/takwa abdo

Forrás: PsyBlog