Egy szomorú lány egyedül áll az utcán egy falnak dőlve

Az étrended apró módosításával küzdhetsz a depresszió kialakulása ellen

A depresszió kialakulása elleni módszerekkel már számos tanulmány foglalkozott, így rengeteg tipp nyújthat segítséget a témában. Egy új kutatás most egy egyszerű étrendbeli változtatás pozitív hatásaira világított rá, amely bevezetése mindenki számára hasznos lehet.


A depresszió kialakulásához nagyon sok tényező közrejátszik, többek között a táplálkozási szokások is. Egy kutatócsoport szakértői úgy vélik, hogy a nagy mennyiségben omega-3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrendek jelentősen lecsökkenthetik a kockázatot.

„Meg akartuk érteni, hogy a táplálkozás milyen szerepet játszik a mentális egészségben, mivel úgy véljük, hogy bizonyos táplálkozási minták megvédhetik elménket. Ezek az étrendek mind fizikai egészségügyi előnyökkel járnak, és most azt találtuk, hogy pozitív hatással lehetnek a mentális egészségünkre is”

— mondta Dr. Almudena Sanchez-Villegas, a kutatás vezető szerzője.

A felméréshez összesen 15 093 ember csatlakozott alanyként. Őket — konkrétan az étkezési szokásaikat, a mentális egészségüket és más befolyásoló tényezőket — 10 éven keresztül követték nyomon. Az adatgyűjtési időszak végére megállapították, hogy a több diófélét, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó személyek esetében kisebb volt a depresszió jelentkezésének aránya.

Minden, amit tudnod kell a mediterrán étrendről:

Őket úgy jellemezték, hogy erőteljesebben törekednek az egészséges, mediterrán étrend követésére, míg főként a húsalapú ételeket és édességeket fogyasztó emberek jobban eltértek a helyes étkezési rutintól.

Mindezek mellett azt is megállapították, hogy létezik egyfajta küszöbhatás a témakörön belül, ugyanis egy bizonyos határ átlépése után már nem lehet több előnnyel számolni. A PsyBlog cikkében így idézték a szakértők szavait:

„Már az egészséges táplálkozási minták mérsékelt betartása is jelentősen csökkentette a depresszió kialakulásának kockázatát. Nem láttunk azonban extra előnyöket, amikor a résztvevők magas vagy nagyon magas fokú ragaszkodást mutattak az étrendhez.”

Nyitókép: Unsplash/Eric Ward