Egy halom kockacukor rózsaszínű felületen

Növelheti a depresszió kockázatát egy élelmiszer túlfogyasztása

A cukros ételek, például desszertek fogyasztása belefér az egészséges táplálkozásba, akkor válik problémássá, ha túlzásba visszük azt.


A 2020-2025-ös amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek javaslata szerint a hozzáadott cukorbevitelnek nem szabad meghaladnia a napi kalóriabevitel 10%-át. Ha naponta körülbelül 2000 kalóriát fogyasztunk, ez legfeljebb 12 teáskanálnyi/48 gramm cukrot jelent naponta.

Az American Heart Association (AHA) még szigorúbb irányelveket támaszt, e szerint a nők napi ajánlott hozzáadott cukorfogyasztása legfeljebb 6 teáskanál vagy 25 gramm, a férfiaké pedig napi 9 teáskanál vagy 36 gramm hozzáadott cukor alatt maradjon.

A túlzott hozzáadott cukorfogyasztás számos betegséggel, többek között szívbetegséggel, rákkal, cukorbetegséggel, magas vérnyomással, nem alkoholos zsírmáj betegséggel és metabolikus szindrómával hozható összefüggésbe. Emellett a köszvény kialakulásának esélyét is növelheti.

Egy, a BMC Psychiatry című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint ráadásul a túl sok cukor fogyasztása és a depresszió között is van összefüggés.

A 18 439, 20 év feletti férfi és nő bevonásával készült tanulmány adatai a Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés (NHANES) adatbázisából származnak, a résztvevők különböző rasszokat és etnikumokat képviseltek, beleértve a nem spanyol fehér, a nem spanyol fekete és a mexikói-amerikai származásúakat.

Minden kísérleti személy kitöltötte a depresszió gyors szűrővizsgálatának számító Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9) kérdőívet, majd a kutatók az étrenddel kapcsolatos információkat is gyűjtöttek két 24 órás étrendi visszaemlékező interjún keresztül. Ennek során arról kérdezték a résztvevőket, hogy mit ettek az elmúlt 24 órában.

Az adatok összegyűjtése után az USDA szoftverén keresztül kiszámították a tápanyagbevitelt. Minden egyes résztvevő cukorbevitelét a két 24 órás étkezési visszaemlékezés átlagának kiszámításával kalkulálták.

A kutatók kiigazították a depressziót befolyásoló tényezőket, hogy jobban el tudják különíteni a cukrot, mint a depresszió lehetséges okát. A vizsgálat során kiderült, hogy lineáris kapcsolat van a cukorbevitel és a depresszió között, vagyis minél több cukrot ettek a résztvevők, annál nagyobb volt a depresszió kockázata.

A kutatók azt találták, hogy a minden napos 100 grammnyi (kb. 8 evőkanál) étkezési cukor növekedése esetén 28%-kal nőtt a depresszió kockázata. További kutatásokra van azonban szükség az összefüggésnek az oki meghatározásához.

A kutatók több lehetséges okot is megneveztek, például, hogy a cukor hogyan növelheti a gyulladást a szervezetben – a fokozott gyulladás pedig összefügg a depresszió nagyobb kockázatával.

Egy másik lehetséges ok a bélrendszer egészsége és a depresszió közötti kapcsolat. A túlzott cukorfogyasztás negatív hatással lehet a bélrendszer egészségére azáltal, hogy megzavarja a bélmikrobiomot, az egészségtelen bélrendszert pedig összefüggésbe hozták a depresszióval és a szorongással.

Emellett a túlzott cukorfogyasztástól a vércukorszint is jócskán megnövekedhet, később pedig leeshet.

(EatingWell)

Nyitókép: Unsplash