vízből kilógó, segítséget kérő kéz

Egy furcsa depressziós tünet, amit a legtöbben nem ismernek

A depressziós embereknek 30 százalékkal rosszabb a memóriájuk bizonyos feladatokban, derül ki egy kutatásból.

A depressziós hangulat meggátolja az embereket abban, hogy az információkat megőrizzék a memóriájukban.

Ez lehet az oka annak, hogy a depressziós emberek nehezen tudják megtartani a pozitív emlékeket és érzelmeket, és ez segíthet megmagyarázni azt is, hogy a depresszió hogyan alakul ki és marad fenn idővel.

A depressziós embereknél az emlékezetet könnyen eltérítik a nyomasztó gondolatok, minden más kizárásával.

Bart Rypma professzor, a tanulmány vezetője a PsyBlognak elmondta, hogy a depresszióban szenvedő vagy akár egészséges embereket is befolyásolhatnak a depressziós gondolatok, de köztudott, hogy a depressziós személyeknél a negatív gondolatok általában tovább tartanak.

„Ez a tanulmány azonban egyedülálló abban a tekintetben, hogy kimutatta, hogy ezek a gondolatok, amelyeket a környezetből érkező ingerek váltanak ki, olyannyira fennmaradhatnak, hogy akadályozzák a depressziós személyt abban, hogy megtartsa gondolatmenetét”

– fogalmazott.

A vizsgálatban 75 ember olvasott olyan mondatokat, amelyek néha depressziós vonásokat mutattak. Az eredmények azt mutatták, hogy a depressziós emberek 30 százalékkal rosszabbul teljesítettek egy memóriateszten, ha először egy lehangoló gondolatra emlékeztették őket.

Dr. Nick Hubbard, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy mindannyian rendelkezünk egy meghatározott mennyiségű információval, amelyet egyszerre tudunk a memóriánkban tartani.

„Az a tény, hogy a depressziós gondolatok nem tűnnek el, ha egyszer bekerülnek a memóriába, minden bizonnyal megmagyarázza, hogy a depressziósok miért nehezen tudnak koncentrálni vagy emlékezni dolgokra a mindennapi életben. A memória depressziós gondolatok általi lefoglalása azt is megmagyarázhatja, hogy depresszióban miért hiányoznak gyakran a pozitívabb gondolatok; egyszerűen nincs elég hely számukra.”

Rypma szerint az olyan beavatkozások, mint a mindfulness-alapú kognitív terápia, meglehetősen sikeresek abban, hogy a depressziós embereket képessé tegyék gondolataik tartalmának felismerésére és jobb szabályozására.

„Célunk, hogy tovább vizsgáljuk, hogyan változtathatják meg az ilyen terápiás megközelítések a depressziósok agyát, és hogy ezek a változások hogyan eredményezhetnek jobb memóriát és jobb eredményeket a depresszióban szenvedők számára.”

Nyitókép: Unsplash