Fejét az ölébe hajtó nő - depresszió koncepció

Ezt a kezelést kapja a legtöbb depressziós személy

Egy friss kutatás szerint a legtöbb depresszióval diagnosztizált ember egyáltalán nem kap kezelést.


A 240 000, 2010 és 2013 között depressziót diagnosztizált amerikai beteget elemző kutatásból kiderült, hogy csak az emberek 35,7 százaléka kezd valamilyen kezelést a depressziója miatt, de annak is 80 százaléka antidepresszánsokat szed, pszichoterápiába azonban nem jár.

Még a súlyos depresszióban szenvedők közül is csak a betegek fele kezdi el a kezelés valamilyen formáját. A kutatás szerint az idősebbek kisebb valószínűséggel választják a terápiát és kevésbé valószínű, hogy bármilyen kezelést elkezdenek, mint a 44 év alatti személyek.

Dr. Beth Waitzfelder, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy az eddigi, hasonló témájú kutatásoknál jóval nagyobb tanulmányuk fontos új bizonyítékkal szolgálnak a probléma jelenlegi kiterjedéséről az Egyesült Államok vezető egészségügyi rendszerei körében, amelyek az alapellátásban a depresszió kezelésének javítását célozzák.

„ A depresszió szűrése az alapellátásban pozitív lépés a depresszió felismerésének, kezelésének és kimenetelének javításaához, de az egyenlőtlenségek továbbra is fennállnak. Jobban meg kell értenünk a beteg és más, a kezelés megkezdését befolyásoló tényezőket.”

Az Egyesült Államokban évente mintegy 16 millió ember szenved depressziós epizódban.

Dr. Waitzfelder elmondása szerint az elmúlt évtizedben egyre nagyobb erőfeszítéseket tettek a mentális egészséggel kapcsolatos tudatosság növelésére és a mentális egészségügyi ellátás integrálására az alapellátásba.

„Ez pozitív fejlemény, mivel a legtöbb ember az alapellátásban részesül. Tanulmányunk azonban azt mutatja, hogy még sok munka van annak megértéséhez, miért nem kezdi el a kezelést sok depressziós beteg.”

Nyitókép: Shutterstock