Cigarettába belerúgó, sportos nő - dohányzásról való leszokás

Ez történik a várható élettartammal, ha leszoksz a dohányzásról

Sosem késő letenni a cigit.


Egy kanadai és norvég kutatók által készített új, nagyszabású elemzés szerint nincs jelentősége, hogy milyen életkorban szokik le valaki a cigarettáról, valószínűleg évekkel meghosszabbítja a várható élettartamát.

Prabhat Jha közegészségügyi tudós, az Unity Health Toronto Globális Egészségügyi Kutatóközpontjának munkatársa elmondta, hogy a dohányzásról való leszokás „nevetségesen hatékonyan” csökkenti a halálozási kockázatot, és az emberek meglepően gyorsan learathatják ezt a hasznot.

Ha egy dohányos akár egy évtizedig is távol tud maradni a nagy függőséget okozó szokástól, Jha és kollégái szerint feltételezhetően majdnem olyan sokáig élhet, mint az, aki soha életében nem dohányzott.

A tanulmányból az is kiderül, hogy ha egy bármilyen korú személy kevesebb három évnél rövidebb időre hagyja abba a dohányzást, potenciálisan 5 életév elvesztését, ha egy évtizedig képes leszokni a dohányzásról, akkor potenciálisan egy évtizednyi életév elvesztesét tudja elhárítani.

Minél fiatalabb korban dönt úgy egy dohányos, hogy változtat, annál nagyobb a várható élettartamának növekedése.

Az ígéretes eredmények norvégiai, brit, amerikai és kanadai megfigyelési tanulmányokból származnak, a Jha-ék 15 éven keresztül követték nyomon az említett magas jövedelmű országokban élő közel 1,5 millió felnőtt egészségi állapotát, ezeket elemezték A kanadai Center for Global Health Research és a University of Norway kutatói a dohányzás kockázatai tekintetében.

Az eredmények azt mutatták, hogy a vizsgálatban részt vevő, 40 év feletti és 80 év alatti dohányosok átlagosan mintegy 12-13 évet veszítettek életükből a soha nem dohányzókhoz képest. Azok viszont, akiknek sikerült tíz évre leszokniuk a dohányzásról, úgy tűnt, hogy szinte visszafordították a régi szokásukkal járó összes halálozási kockázatot.

Emellett a dohányzással közvetlenül összefüggő betegségek, például a sztrók, a szívmegállás vagy a rák okozta halálozás kockázata is jelentősen csökkent.

Jha szerint sokan azt gondolják, hogy túl késő leszokni a dohányzásról, különösen középkorban, de a fenti eredmények ellentmondanak ennek a gondolatmenetnek.

„Soha nem késő, a hatás gyors, és a főbb betegségek kockázatát csökkenthetjük, ami hosszabb és jobb életminőséget jelent.”

A jelenlegi eredményeket alátámasztják a korábbi megfigyeléses vizsgálatok, amelyekben a dohányzásról való leszokás előnyei a várható élettartam jelentős, esetenként akár tíz évet is elérő javulásával jártak.

Az eredménye nem jelentik azt, hogy a dohányzás következményei teljes mértékben visszafordíthatók. Az elemzésben a tüdőbetegségek miatti halálozás kockázata nem csökkent olyan jelentősen a volt dohányosok körében, mint más egészségi állapotoké, ami a légutak hosszú távú, visszafordíthatatlan károsodását tükrözi, mutatnak rá a kutatók.

A dohányzásról való leszokás azonban még mindig a legjobb elérhető lehetőség a tüdő egészségének és funkciójának javítására a dohányosok körében.