édesburgonyás muffinok csokival a tetejüküön

Nemcsak finom, de gyulladáscsökkentő is ez az őszi sütemény

Ezek az édesburgonyás muffinok rendkívül puhák, tele vannak tápanyagokkal, és ínycsiklandozóan finomak. Próbáld ki őket, ha egy kis egészséges nassolnivalóra vágysz!


Az édesburgonya rendkívül sokoldalúan felhasználható zöldség, amely magas tápértékkel rendelkezik. Kutatások is kimutatták, hogy rákellenes, antidiabetikus és gyulladáscsökkentő hatású, ezért akár különböző gyógyszerek kifejlesztésében is használják. De mi most egy igazi finomságot készítünk belőle. Ha olyan muffinreceptet keresel, ami tápláló, és kevesebb cukrot igényel, akkor ez lesz a neked való! A burgonya természetes édessége ugyanis megteszi hatását, emellett nedves textúrát is ad a muffinoknak.

Tipp:

Az édesburgonyát egy nappal korábban vagy néhány órával az édesburgonyás muffin elkészítése előtt érdemes megfőzni. Így lesz ideje kihűlni, és könnyebb lesz a hámozásuk is.

​Hány édesburgonyát használj fel?

Körülbelül három nagy édesburgonyából készíts krumplipürét. Ha kisebb-közepes méretű burgonyát vásárolsz, akkor körülbelül 5-6 darabot használj.

​Összetevők

  • 3 nagy burgonya pürésítve
  • 270 g liszt
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • ¼ teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál só
  • 120 g cukor
  • ¾ csésze növényi olaj
  • 3 nagy tojás
  • 1 teáskanál vanília
  • ½ csésze őrölt lenmagliszt a feltéthez − opcionális

​Elkészítés

\u00e9desburgony\u00e1s muffinok

Fotó: Shutterstock

Az édesburgonya előkészítése: villával szurkáljuk meg a burgonyát, és tegyük egy fóliával bélelt sütőlapra. Süssük 200 fokon körülbelül 45 percig, vagy amíg a belseje puha nem lesz. Vedd ki, és hagyd kihűlni. Amikor a burgonya kihűlt, húzd le a héját, és villával vagy pépesítővel pépesítsd, amíg a nagy csomók eltűnnek.

A muffinok elkészítése: egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a fahéjat, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót. Egy másik tálban keverd össze a cukrot, az olajat, a tojást és a vaníliát. Keverd a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá az édesburgonyát.

Öntsd a muffinformákba/csészékbe. Ha lenmagot használsz, szórd a muffinok tetejét. Süsd 160 fokon körülbelül 30 percig!

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Good in the Simple