A január véget ér, de a vegánságnak nem kell
Fontos, az egészséges életmóddal kapcsolatos kezdeményezés volt a vegán január, de csak azért, mert a hónapnak vége, még nem kell újra halmokban vásárolnunk a húst. Cikkünkben finom és könnyen elkészíthető, növényi alapú recepteket mutatunk azoknak, akik továbbra is folytatnák ezt az étrendet.
Csicseriborsó, spenót és kókusz curry barna rizzsel
Az aromás fűszerekkel és az előre párolt barna rizzsel mindössze 10 perc alatt elkészíthető az alábbi recept.
Hozzávalók:
- 50 g szilárd kókuszkrém
- 20 g mangó chutney
- 400 g konzerv csicseriborsó
- 120 g bébispenót
- 15 g gyömbér és fokhagyma paszta
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 evőkanál currypor
- 5 g zöldségalaplé keverék
- 1 teáskanál nigellamag
- 300 g párolt barna basmati rizs
- 125 g cseresznyeparadicsom
Elkészítés
1. lépés: Készítsük elő az összes hozzávalót és felszerelést. Mossuk meg a gyümölcsöket és a zöldségeket.
2. lépés: Forraljunk fel vízforralót. Vágjuk félbe a cseresznyeparadicsomokat. Csöpögtessük le és öblítsük le a csicseriborsót. Melegítsünk fel egy nagy, széles aljú, lehetőleg tapadásmentes serpenyőt bőséges mennyiségű növényi olajjal, közepesen magas hőfokon.
3. lépés: Ha felforrósodott, adjuk hozzá a gyömbér- és fokhagymapasztát, a curryport, az őrölt kurkumát, a paradicsompürét és a lecsöpögtetett csicseriborsót, majd főzzük 1 percig. Közben 2 dl forró vízben oldjuk fel a zöldségalaplé keveréket.
4. lépés: Tegyük a félbevágott cseresznyeparadicsomokat a serpenyőbe, és főzzük 1 percig, vagy amíg megpuhulnak. Ha kész, adjuk hozzá a zöldségalaplevet a serpenyőhöz, és főzzük tovább 2 percig.
5. lépés: Közben nyomkodjuk össze a párolt barna basmati rizst, hogy szétváljanak a szemek.
6. lépés: Tegyük a spenótot egy szűrőbe a mosogató fölé, öntsünk rá forró vizet, amíg az élénkzöld és fonnyadt nem lesz.
7. Vágjuk durvára a kókuszkrémet, állítsuk a hőfokot alacsonyra, és keverjük bele az apróra vágott kókuszkrémet és a mangó chutney-t. Adjuk hozzá a fonnyadt spenótot, fűszerezzük egy csipet sóval és bőségesen őrölt fekete borssal, majd keverjük össze mindent alaposan.
Tamari gombával és sült brokkolival
Hozzávalók:
- 1 db brokkoli
- 15 g friss gyömbérgyökér
- 1 db újhagyma
- 25 g Agave szirup
- 150 g Portobello gomba
- 160 g gomba
- 5 g pirított szezámmag
- 1 evőkanál fehér miso paszta
- 15 ml pirított szezámolaj
- 15 ml rizsecet
- 15 ml tamari szójaszósz
- 1 sárgarépa
- 130 g quinoa
- 1 db piros chili
Elkészítés
1. lépés: Melegítsük elő a sütőt légkeveréses módon 200°C, gáztűzhelyen 180°C-ra. Hámozzuk meg a sárgarépát, majd folytassuk a hosszanti hámozást, amíg egy halom sárgarépaszalagot nem kapunk. Tegyük a répaszalagokat egy kis tálba a rizsecettel együtt, és tegyük félre későbbre, ezek lesznek a gyorsan pácolt répaszalagok.
2. lépés: Amíg a sárgarépa pácolódik, szeleteljük fel a gombát, a Portobello gombát pedig tartsuk egészben. Tegyük a felszeletelt gombát és az egész Portobellót egy tálca egyik oldalára, csepegtessük meg a tamari szójaszósszal és 1/2 evőkanál növényi olajjal, majd keverjünk meg mindent gyengéden, amíg az egészet bevonja.
3. lépés: Vágjuk a brokkolit 6 szeletre. Tegyük a brokkoliszeletekhez a tálca másik oldalára (vagy egy külön tálcára) 1/2 evőkanál növényi olajjal és egy csipet sóval, és keverjük össze őket alaposan. Tegyük a tálcát a sütőbe, és süssük 20-25 percig, vagy amíg minden át nem sül, megpuhul és aranyszínű nem lesz.
4. lépés: Közben öblítsük le a quinoát egy szitán hideg folyóvíz alatt. Rakjuk a quinoát egy fedeles lábasba 250 ml hideg vízzel, és forraljuk fel nagy lángon. Ha felforrt, csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és főzzük lefedve 18-20 percig, vagy amíg az összes vizet felszívja, és a quinoa megpuhul. Ha megfőtt, levesszük a tűzről, és tálalásig fedetlenül hagyjuk gőzben száradni.
5. lépés: Amíg minden fő, hámozzuk meg (egy teáskanállal kaparjuk le a héját) és reszeljük le (vagy vágjuk finomra) a gyömbért.
6. lépés: Egy kis tálban keverjük össze a reszelt gyömbért, a fehér miso pasztát, a pirított szezámolajat és az agavét 2 evőkanál vízzel és egy csipet sóval, majd keverjük össze az egészet.
7. lépés: Vágjuk le, majd szeleteljük fel az újhagymát és a piros chilit karikákra. Tálaljuk a tamari gombát és a sült brokkolit a quinoán, és csorgassuk rá a miso dresszinget. A gyorsan pácolt répaszalagokat csepegtessük le és tálaljuk mellé.
Jó étvágyat!
Nyitókép: Shutterstock