Mac & Cheese öntöttvas serpenyőben, sült zsemlemorzsával megszórva

Ki mondta, hogy a vega ételek nem kiadósak? - Édesburgonyás Mac & Cheese

A rostokban gazdag édesburgonya szolgál a sajtmártás alapjául ebben az egészséges, házi Mac & Cheese receptben.

Hozzávalók

  • 150 g teljes kiőrlésű tészta
  • 1 közepes méretű édesburgonya (kb. 34 dkg)
  • 5 dl zsírmentes (sovány) tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 kis gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 30 dkg reszelt Cheddar sajt
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1,5 g só
  • 1,5 g frissen őrölt bors
  • 72,5 g fagyasztott borsó, felolvasztva
  • 3 evőkanál durva, száraz, teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál extra szűz olívaolaj

Elkészítés

1. lépés: Helyezzünk el egy rácsot a sütő felső harmadába és melegítsük elő a sütőt. Permetezzünk be egy sütőedényt főzőspray-vel.

2. lépés: Főzzük a tésztát egy nagy fazék forrásban lévő vízben, amíg éppen csak megpuhul, 7-9 percig. Csöpögtessük le és tegyük félre.

3. lépés: Közben villával több helyen megszurkáljuk az édesburgonyát. Mikrohullámú sütőben magas fokozaton addig sütjük, amíg a közepéig megpuhul, 7-10 percig.

4. lépés: Keverjük össze a tejet, a lisztet és a fokhagymát egy nagy serpenyőben. Közepes lángon, gyakran kevergetve melegítsük addig, amíg gőzölög és forró lesz, de nem forr, majd vegyük le a tűzről.

5. lépés: Amint az édesburgonya eléggé kihűlt ahhoz, hogy kézbe vehető legyen, vágjuk fel, és kanalazzuk a húsát a gőzölgő tejbe. Botmixerrel pürésítsük simára (vagy tegyük át egy turmixgépbe, és pürésítsük simára, majd tegyük vissza az edénybe).

6. lépés: Adjuk hozzá a sajtot, a mustárt, a sót és a borsot, és addig keverjük, amíg a sajt elolvad. Adjuk a tésztát és a borsót a mártáshoz, és keverjük össze, hogy bevonja. Tegyük át az előkészített sütőedénybe, majd keverjük össze a zsemlemorzsát és az olajat, és szórjuk a tésztára. Süssük a felső rácson, amíg a teteje enyhén megbarnul és ropogós lesz, 1-2 percig.

Tipp: Ha saját durva száraz zsemlemorzsát szeretnénk készíteni a sült sajtos makaróni tetejére, vágjuk le a teljes kiőrlésű kenyér héját, tépjük darabokra a kenyeret, és dolgozzuk össze konyhai robotgépben, amíg durva morzsát nem kapunk. Terítsük szét egy sütőlapon, és 120 °C-on süssük szárazra, 10-15 percig (egy szelet kenyérből kb. 33-35 gramm száraz zsemlemorzsa készíthető).