egy sminkelt arcú nő puszit fúj a kamerába edzőruhában

Alapozó az edzéshez? Jobb, ha elfelejted!

Ha bőrápolásról van szó, köztudott, hogy lefekvés előtt fontos, hogy eltávolítsuk a sminkünket. Ezzel megelőzzük az eltömődött pórusokat, a pattanásokat és más bőrproblémákat. Most azonban kiderült, hogy a testmozgás közbeni sminkelés is ugyanilyen problémás lehet.


Egy új tanulmány szerint a kozmetikai alapozó viselése aerob edzés közben hatással van a bőrre és annak pórusaira. Az eredményeket a Journal of Cosmetic Dermatology című folyóiratban tették közzé.

​Hogyan befolyásolja az alapozó a bőrt edzés közben?

A kutatók 43 egészséges egyetemi hallgatót vizsgáltak, köztük 20 férfit és 23 nőt. Alapozó krémet kentek a homlokukra és az arcuk egyik felére, a másik fele csupasz maradt. Az eredmények azt mutatták, hogy az egész arcon nőtt a nedvességtartalom az edzés után, de a sminkes területen több volt a nedvességtartalom.

Edzés után a bőr pórusmérete megnőtt a smink nélküli arcon, de a sminkes oldalon kevésbé. Az olaj mennyisége nőtt a nem sminkelt területen, és csökkent a sminkelt területen.

Egyre nagyobb tendencia, hogy az emberek edzés közben is sminket viselnek. Az erős smink, például krémes alapozó viselése azonban olyan bőrproblémákhoz vezethet, mint az eltömődött pórusok az izzadság felhalmozódása miatt. Ezért ajánlott könnyebb sminket vagy olajmentes termékeket választani az egészséges bőr megőrzése érdekében edzés közben

− mondta a Koreai Nemzeti Oktatási Egyetem munkatársa, Dongsun Park, PhD, a kutatás megfelelő szerzője.

​Hogyan árthat a smink a bőrödnek?

egy n\u0151 plank p\u00f3zban edz

Fotó: Shutterstock

A smink eltömítheti a pórusokat és fokozott bőrszárazságot okozhat, mondják a szakértők. Ahogy lefekvés előtt eltávolítjuk a sminket, mert az olajjal és elhalt hámsejtekkel együtt eltömítheti a pórusokat, és elősegítheti a pattanások kialakulását, ugyanez érvényes a sportolás közbeni sminkelésre is.

Ez a tanulmány elsősorban az alapozóra összpontosított, de persze sok másfajta smink is létezik. A szempillaspirál, a szemceruza és a rúzs kevésbé jelenthet problémát edzés közben, mivel ezeket nem az egész arcra kenjük fel. További kutatásokra van azonban szükség ahhoz, hogy megnézzük, milyen hatással vannak az egyes sminkfajták a bőrre edzés közben.

A jó hír az, hogy a szakértők szerint vannak az alapozóknál egészségesebb opciók, amelyek fedést biztosíthatnak, például a BB krémek.

​Hogyan segíthetsz a bőrödnek edzés után?

Edzés után tisztítsd meg a bőröd, hogy eltávolítsd a felesleges olajat, izzadságot, baktériumokat és termékmaradványokat, amelyek hozzájárulhatnak a pattanások vagy a tüszőgyulladás kialakulásához. Ha a szabadban edzel, ne feledd a fényvédelmet! Edzés közben igyál vizet, ami segít a bőrödnek hidratáltnak maradni, de a szervezeted vízháztartását is fenntartja!


Forrás: Healthline

Nyitókép: Shutterstock