Asztalnál ülő, laptopon dolgozó nők

Bármi jobb az egész napos ülésnél – még az alvás is

Egy nemzetközi kutatócsoport új, keresztmetszeti meta-tanulmánya rangsorolta a szív egészségével kapcsolatban azokat a mozdulatokat és testhelyzeteket, amelyeket általában minden nap végzünk.


A tanulmányból kiderült, hogy összességében szinte bármi jobb, mint az egész napos ülés, még az is, ha korán lefekszünk aludni. Persze, a kutatás szerint ez nem azt jelenti, hogy azonnal le kéne dőlnünk ahelyett, hogy egész nap például ülünk, hanem azt a tényt bizonyítja, amely szerint hogy még a tevékenységben bekövetkező kis változások is nagy javulást eredményezhetnek a szív- és érrendszeri egészségünkben. Például a jó alvási rutin valamivel előnyösebb, mint egész éjjel ülni és netflixezni.

„Kutatásunk nagy tanulsága az, hogy bár a mozgás módjának kis változtatásai pozitív hatással lehetnek a szív egészségére, a mozgás intenzitása számít”

– mondta Jo Blodgett, a tanulmány első szerzője és a University College London epidemiológusa.

Hozzátette, hogy az általuk megfigyelt legelőnyösebb változás az volt, hogy az ülést mérsékelt vagy erőteljes aktivitással helyettesítették – ez lehet futás, élénk séta vagy lépcsőzés – bármilyen tevékenység, amely megemeli a pulzusszámot és gyorsabb légzésre késztet, akár egy-két percig is.

A szív- és érrendszeri betegségek jelenleg az első számú halálozást okozó betegségek, évente valamivel kevesebb mint 18 millióan halnak meg szívroham, agyvérzés és más, a szívet és az ereket érintő betegségekben.

A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mind jelentős kockázati tényezők. Ezek megváltoztatása, elhagyása kezdetnek jó, de a azt még mindig nem oldja meg, hogy sokan napi 8-10 órában végeznek ülőmunkát.

A különböző mozgásformák közötti kapcsolat feltárásához a kutatók hat, több mint 15 000 résztvevőn végzett tanulmány adatait kombinálva vizsgálták meg, hogy az ülőmunka, az állás, a könnyű és mérsékelten erőteljes aktivitás, valamint az alvás milyen hatással volt a szív egészségének különböző mérőszámaira.

Az egész napos ülés gyakorlatilag a legrosszabb dolog, amit a szív- és érrendszeri egészségünk mérésére tehetünk, beleértve a testtömegindexet (BMI) és a derékkörfogatot, a koleszterinszintet és a 2-es típusú cukorbetegség egyik jelzőjének szémító glikált hemoglobint (HbA1c).

Ezek megváltoztatásához már napi félóra tempós séta is elegendő, amely megdobogtatja a pulzust, és a derékméret körülbelül 2,5 centiméterrel, a HbA1c-érték pedig körülbelül 3,6 százalékkal csökkenhet.

A kutatásból kiderült, hogy az alvással, állással vagy üléssel töltött idő átcsoportosítása könnyű vagy közepesen erős fizikai aktivitásra kifejezetten előnyös volt a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.

A korábbi tanulmányok eredményeihez hasonlóan, melyek a szív egészségét a megfelelő alvásprogrammal hozták összefüggésbe, az adatok a nagy sűrűségű lipoproteinek („jó” koleszterin) kis mértékű, de jelentős javulását tükrözték, amikor a nagyjából másfél órás ülést alvással helyettesítették.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Unsplash