Fiatal nő és férfi edzenek

Más napszakban ideális sportolnia a nőknek és a férfiaknak

A testmozgás bármikor jót tesz, de egy amerikai tanulmány szerint a nők és a férfiak esetében eltérő lehet a legjobb eredményt hozó napszak.

A tanulmányban megállapították, hogy a nők több testzsírt égetnek el a reggeli edzés során, míg a férfiaknál az esti órák számítanak többet.

A kutatók szerint a témában eddig ismert tények nagy része férfiakkal végzett vizsgálatokon alapul. A különbségben a hormonok, a biológiai órák és a nemek közötti alvás-ébrenlét ciklusok közötti különbségek mind szerepet játszhatnak.

A 30 férfi és 26 nő – mindannyian aktívak és egészségesek, 25 és 55 év közöttiek – részvételével végzett vizsgálat 12 hétig tartott, és egy változatos fitneszprogram hatásait figyelte, amely nyújtást, sprint-, ellenállás- és állóképességi edzést tartalmazott.

Az egyik csoport egy órán át edzett reggel 8:30 előtt, míg a másik csoport este, 18:00 és 20:00 között végezte ugyanezt a tevékenységet. Minden résztvevő egy speciálisan kialakított étkezési tervet követett.

A kutatók a vizsgálat során mindenkinek a vérnyomását és testzsírját, valamint a vizsgálat elején és végén a hajlékonyságát, erejét és aerob teljesítményét vizsgálták, írja a BBC.

A vizsgálatban résztvevők mindegyike javította általános egészségi állapotát és teljesítményét a 12 hetes kísérlet során, függetlenül attól, hogy mikor edzett.

„A legjobb időpont a testmozgásra az, amikor a legjobban tudod végezni és beilleszteni az időbeosztásodba”

– mondja Dr. Paul Arcerio, a tanulmány vezető szerzője, a New York állambeli Skidmore College egészségügyi és humán élettani tudományok professzora.

Szerinte azonban „valami más is történik”, ami azt jelentheti, hogy a nők és a férfiak számára más az ideális napszak a testmozgáshoz.

Korán vagy későn?

Dr. Arcerio szerint az eredmények alapján azoknak a nőknek, akiket érdekel a köldök körüli zsírszövetek csökkentése és a vérnyomásuk csökkentése, célszerű a reggeli testmozgásra törekedniük.

Ez azért fontos, mert a hasi zsír a test belső szerveit, köztük a májat is körülöleli, és veszélyes lehet. Ugyanakkor azt mondja, hogy azoknak a nőknek, akik a felsőtestük izomerejét, valamint általános hangulatukat és táplálkozásukat próbálják javítani, érdemes esti testmozgást végezniük.

Kiderült az is, hogy a vizsgálatban részt vevő férfiak kevésbé voltak érzékenyek a napszakra, amikor edzettek, reggel és este javult az erejük.

Az esti testmozgás azonban ideálisnak bizonyult a szív- és anyagcsere-egészségügy, valamint az érzelmi jóllét javításában érdekelt férfiak számára, mondja Arcerio.

Az anyagcsere-egészség javítása az olyan betegségek kockázatának csökkentését jelenti, mint az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a sztrók.

Nem világos pontosan, hogy a férfiak és a nők reakciója a testmozgás időzítésére miért volt ennyire eltérő, és a kutatók szerint további kutatásokra van szükség, hogy többet tudjunk meg. Szerintük a nők azért égethetnek több testzsírt reggel, mert nagyobb valószínűséggel van felesleges hasi zsírjuk, de a szervezet belső ritmusa is szerepet játszhat.

A Frontiers in Physiology című szaklapban megjelent tanulmányban egészséges testsúlyú embereket vizsgáltak, de a kutatók szerint a program túlsúlyos vagy elhízott embereknél is működhet.

„Nekik több lehetőségük van arra, hogy profitáljanak belőle”

– teszi hozzá Arcerio.

Nyitókép: Shutterstock