person holding orange fruit during daytime

Ezt a 6 élelmiszert fogyasszuk az egészséges fogakért

Azt már mindenki tudja, hogy mit ne együnk, ha egészséges fogakat szeretnénk: semmi cukrosat. Az azonban kevésbé köztudott, hogy vannak bizonyos ételek, amelyek kifejezetten jót tesznek a fogazatunknak, úgyhogy mutatjuk is azt a hatot, amit érdemes gyakrabban fogyasztani.

A fogaink egészsége nemcsak esztétikai kérdés: meghatározza azt is, megfelelően tudunk-e táplálkozni (pl. nyers, kemény zöldségek és gyümölcsök elrágása), és ha valamilyen probléma lép fel velük, például gyulladás, az pedig az egész szervezetünkre kihatással van. A vince.hu összegyűjtött hat olyan ételtípust, amit mindenkinek érdemes gyakran fogyasztania, ha szeretné megőrizni a szép mosolyát és az egészségét.

1. Tejtermékek

Ezt kell a legkevésbé magyarázni: a kalcium a fogaink egyik építőköve, illetve a tejtermékekben sok a protein is, ez pedig az ínyünknek jön jól.

2. Leveles zöldségek

kale salad in a bowl

Fotó: Deryn Macey/Unsplash

A leghasznosabb ezek közül is a fodros kel és a spenót: A-, B-, C-vitamintartalmuk miatt jönnek jól nekünk. A spenótnak ezek mellett még a magnéziumtartalma is magas, ami szintén fontos. A zöld leveles zöldségek nemcsak belülről segítenek, de kívülről is: magas rosttartalmuk miatt hatékonyan tisztítják a fogainkat, akár még a fogköveket is képesek eltávolítani. Készítsünk belőlük egy finom salátát!

3. Bogyós gyümölcsök

Bár minden gyümölcs fogyasztása nagyon hasznos, a bogyós gyümölcsök mégis kiemelkednek igen magas antioxidáns-tartalmuk miatt. Ezek késleltetik a fogínysorvadást, és ezzel fogaink elvesztését is. Magas a rosttartalmuk is, így ahogy a zöldségek, ezek is segítenek tisztántartani a fogsorunkat.

4. Diófélék

Igazi aduászok: magas rost-, protein-, kalcium- és magnéziumtartalmuk miatt megéri minden nap fogyasztani belőlük valamennyit. Nemcsak nyersen fejtik ki a kedvező hatásukat, hanem ételekbe belefőzve/-sütve is.

5. Húsok és zsírosabb halak

raw salmond and asparagus on a sheet pan

Fotó: Christine Siracusa/Unsplash

Bár a húsok mostanában egyre gyakrabban a kerülendő ételek listáján vannak (legalábbis nagy mennyiségben), fogainknak és ínyünknek szüksége van a húsfélékben lévő proteinre és cinkre. A zsírosabb halakat, mint például a lazac, pedig az omega-3 zsírsavak és a D-vitamin miatt kell fogyasztanunk.

Ez is érdekelhet:
Ezért olyan nélkülözhetetlenek az omega-3 zsírsavak

6. Víz

És egy kakukktojás, de az egyik legfontosabb tétel a listán. A víz fogkrém nélkül is tisztítja a fogainkat, így étkezés után már egy sima öblögetéssel is sokat tehetünk az egészségükért. Kimossa a szájüregünkből a baktériumokat, gátolja a fogkőképződést és hidratálja a fogínyt.


Nyitókép: engin akyurt/Unsplash