6 édes nassolnivaló, ami tökéletes süti helyett, és még egészséges is
1. Bogyós gyümölcsök és tejszín
A bogyók édesek, lédúsak és alacsony kalóriatartalmúak, emellett számos szívbarát tápanyagot, például antioxidánsokat és rostokat tartalmaznak. Feldobhatjuk őket egy kis tejszínhabbal vagy alacsony zsírtartalmú tejföllel – ez 20-50 kalóriát ad hozzá, de alig vagy egyáltalán nem tartalmaz cukrot.
2. Fagyasztott gyümölcsszelet
Néhány boltban kapható márka alacsony kalóriatartalmú, alacsonyabb cukortartalmú lehetőségeket kínál, de elkészíthetjük házilag is, hogy elkerüljük vagy legalábbis korlátozzuk a hozzáadott cukrot. Keressünk olyan recepteket, amelyek több gyümölcsöt használnak, mint gyümölcslevet, így még mindig találhatunk rostokat és más tápanyagokat az édes finomságban.
3. Joghurt parfé
Ugyanolyan kényeztető érzés lehet, mint egy fagylaltkehely, de kevesebb hozzáadott cukorral, több rosttal és rengeteg tápanyaggal. Használjunk natúr joghurtot, amely sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint az ízesített fajták, és tegyünk a tetejére friss bogyós gyümölcsöket és néhány diófélét vagy müzlit.
4. Étcsokoládéval bevont fagyasztott banán
Nagyon egyszerűen elkészíthető, és nem is olyan rossz a diétánknak. Fagyasszunk le néhány banánszeletet, és olvasszuk meg az étcsokoládét, majd forgassuk meg bennük a banánokat, és szórjunk a tetejükre diót. Ezután tegyük vissza őket a fagyasztóba.
5. Édesített popcorn
A csomagolt változatok nem is olyan ártatlanok, akár 17 gramm cukrot is tartalmazhatnak 25 dekagrammnyi adagonként. Egy csésze sima, levegőn pattogtatott kukoricában azonban nincs cukor és csak körülbelül 35 kalória. A kalóriákat és a zsírt is kordában tarthatjuk, ha saját fahéj- és cukorkeverékkel szórjuk meg a kukoricát.
6. Párolt körte
A körtét citromos vízben, almalében, vörösborban és sok más folyadékban megpárolhatjuk. Ez egy egyszerű, de elegáns, egészséges desszert -- egy párolt körte körülbelül 100 kalóriát tartalmazhat. Minden hámozott és megfőzött körtével együtt tálaljunk egy keveset a pároló folyadékból is. Feltétnek egy csipetnyi tejszínt tegyünk a finomságra, de ezt mellőzhetjük is, ha nagyon figyelünka zsírtartalomra vagy a kalóriákra.
(WebMD)
Nyitókép: Shutterstock / Oxana Denezhkina