Étkezési olaj

Ezek a világ legegészségesebb olajai és nem is tudtál róla

Míg bizonyos olajok képesek fokozni az egészséget, addig egyeseket jobban tesszük, ha óvatosan fogyasztjuk.


Az Amerikai Szív Szövetség (AHA) azt tanácsolja, hogy a telített zsírokat tartalmazó olajokat cseréljük le egészséges, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban gazdag olajokra, amelyek segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. De mégis melyek ezek? Az alábbi listában összegyűjtöttük a világ legegészségesebb olajait, amiket bátran használhatunk.

A legjobb olajok az egészségünknek:

1. Olívaolaj

Az olívaolaj a híresen szívbarát mediterrán étrend egyik alapvető összetevője, és tökéletesen jól működik salátákon, tésztákon, kenyéren.

Az extra szűz olívaolajok egy természetes gyulladáscsökkentő vegyületet, az oleokantált tartalmazzák, ami kifejezetten előnyös az egészségünknek. Az olívaolaj ezen felül a szív egészségére gyakorolt jótékony hatásai miatt is népszerű.

2. Repceolaj

1 evőkanál repceolajban mindössze 1 gramm telített zsír található, és az olívaolajhoz hasonlóan magas az egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint magas a többszörösen telítetlen zsírsavtartalma is.

A repceolajnak magasabb a füstpontja, mint az olívaolajnak, és semleges az íze, ezért jobb, mint az olívaolaj a magasabb hőfokon történő főzéshez, sütéshez.

3. Lenmagolaj

A lenmagolaj kiváló forrása az omega-3 zsírsavnak. A szívre gyakorolt jótékony hatásuk mellett az omega-3-ak a többszörösen telítetlen zsírsavak egy olyan típusa, amelyet a szervezet nem képes saját maga előállítani, csökkenthetik a gyulladást, így csökkenthetik a rák bizonyos típusainak kockázatát.

4. Avokádó olaj

Ha szereted az avokádót, miért ne próbálnád ki az avokádóolajat? Az avokádó és az avokádóolaj gazdag egészséges egyszeresen telítetlen zsírokban. Egy felülvizsgálat szerint az avokádóolaj alacsony és magas hőmérsékleten is kiváló tápértékkel rendelkezik. Az avokádóolajnak magasabb a füstpontja, mint az olívaolajnak, ezért jó a magasabb hőfokon történő főzéshez.