Egy nő nyugodtan fekszik a nappalijában

6 mód, hogy jobban értékeld az egyedül élés pszichológiai előnyeit​

Az egyedül élést sokan elszigeteltnek és depresszívnek tapasztalják, azonban ennek nem feltétlenül kell így lennie. Egy áttekintő tanulmány bebizonyította, hogy a magánynak lehetnek pszichológiai előnyei is, főleg, ha megfelel az alábbi hat pontnak.


1. Saját lakás=siker

A fiatal felnőttek egyfajta sikerként könyvelik el, ha saját lakásba, vagy külön albérletbe költözhetnek. Ez extra szabadsággal és önállósággal jár, valamint sokan a felnőtt élet egyik alapvető lépcsőfokaként tartják számon. Ezt a szabadságot a fiatalabbaknak egy saját szoba berendezése vagy kicsinosítása ugyanúgy nyújthatja, hiszen a szülők irántuk érzett bizalmát sugallja.

Sokszor mindennél többet jelent, ha egy fárasztó nap után a saját terébe érkezhet haza az ember, ahol egy kicsit magában lehet.

2. Amikor a saját lakás már otthonnak számít

Természetesen egy saját hely nem jelenti azt, hogy a környezet tükrözi is a tulaj személyiségét. Éppen ezért a legtöbben szeretik saját magukra formálni a helyet, hogy ezzel egy kicsit kifejezzék a stílusukat és az érdeklődési köreiket. Ez a folyamat változtat egy szobát és egy lakást otthonná.

3. Kis szentély

Azok az emberek, akik szeretnek egyedül lenni, a saját helyüket szentélyként tartják számon. Az az a hely, ahova el tudnak vonulni, akár megnyugvás vagy szórakozás céljából. A koronavírus-világjárvány során nagyon sokan bezártságot éreztek a korlátozások és a karantén miatt, ellenben az introvertáltak vissza tudtak vonulni, ezzel pedig kihasználhatták a terük nyújtotta békességet.

4. Autentikus élettér

Egy n\u0151 egyed\u00fcl t\u00e1ncol a lak\u00e1s\u00e1ban

Fotó: Shutterstock

A munkahelyükön és a társasági életben is nagyon sok nyomás éri az embereket, ellenben a saját térben ezek feloldódhatnak. A négy fal között az önálló személyiség bontakozhat ki, hiszen senki nem látja, hogy mi történik. Könnyebben át lehet látni a nap eseményeit és a jövőbeli terveket, a kreatív gondolatok pedig szárnyra kaphatnak.

5. Amikor más emberekkel is kapcsolatba lehet lépni

Bár az egyedül töltött idő hasznos és sokak számára teljesen kielégítő, a teljes megnyugváshoz nagyban hozzájárul az is, ha adott a lehetőség a kommunikációra. Szerencsére a közösségimédia-oldalaknak és a telefonoknak köszönhetően ez már bármikor elérhető, így a nyugodt, otthoni térben is lehet szociális életet élni.

6. Amikor van kiút

Végezetül pedig a magány akkor lehet pszichológiailag gazdagító, ha azt az ember saját maga választja. Ekkor ugyanis van belőle kiút. Azt például senki sem szereti, ha betegség miatt nem tud menni sehova, akár volt megbeszélt programja, akár nem. Amennyiben nincs más választás, akkor szorongás és depresszió ütheti fel a fejét. Saját döntésnél viszont érvényesülhetnek az egyedüllét jótékony hatásai.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Psychology Today