Fehér egyszer használatos műanyagok sárga mini kukában, kék háttéren. A műanyag újrahasznosításának koncepciója.

Kanada betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Beleértve a műanyag zacskókat és a szívószálakat is.

A kanadai kormány bejelentette a „káros egyszer használatos műanyagok” átfogó betiltását, hogy „kizárja őket a környezetből” – ezzel a legújabb nemzetközi szereplővé vált, amely egyebek mellett Kína és az Európai Unió után ezt a trendet követi.

A héten közleményben közzétett végleges szabályozás a pénztári zacskóktól és evőeszközöktől kezdve a keverőpálcikákon és szívószálakon át mindenre tilalmat rendel el, „néhány célzott kivételtől eltekintve".

A tiltott műanyagok gyártásának és behozatalának tilalma idén decemberben lép hatályba, 2023 decemberétől pedig teljesen tilos lesz az árusításuk. Az egyszer használatos műanyagok exportja is tilos lesz 2025-től, ezzel Kanada lesz az első ország, amely ezt megteszi – idézi a közleményt a Futurism.

Még 2019-ben Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke foglalkozott először a kérdéssel.

„Megígértük, hogy betiltjuk a káros, egyszer használatos műanyagokat, és ezt az ígéretet be is tartjuk. A következő 10 évben ez a tilalom a becslések szerint több mint 1,3 millió tonna műanyaghulladék és több mint 22 ezer tonna műanyagszennyezés megszüntetését fogja eredményezni. Ez egymillió szemeteszsáknyi szemétnek felel meg”

– írta egy hétfői tweetjében.

A számok megdöbbentőek. A kanadaiak évente akár 15 milliárd műanyag bevásárlótáskát és becslések szerint 16 millió szívószálat használnak naponta a kormány adatai szerint.

A környezetvédő csoportok összességében pozitívan reagáltak a hírre, de még további lépésekre buzdítottak.

„A rendeletek kiadása kritikus előrelépés, de még mindig nem vagyunk a startvonalnál. A kormánynak nagy sebességbe kell kapcsolnia a tiltólista kibővítésével és a teljes műanyaggyártás csökkentésével”

– mondta Sarah King, a Greenpeace Canada óceánok és műanyagokkal foglalkozó kampányának vezetője sajtóközleményében.

Eközben a világ első számú műanyagszennyezője, az Egyesült Államok még nem jelentett be hasonló tilalmat.

A Biden-kormányzat azt reméli, hogy 2032-ig betiltja az egyszer használatos műanyag termékeket és csomagolásokat a közterületeken. Az egyes államok szintén megpróbálták betiltani a műanyag zacskókat vagy visszaszorítani az egyszer használatos termékek csomagolásának gyártását.

A műanyagszennyezést még mindig az emberiség egyik legnagyobb környezeti problémájának tekintik, bár más sürgető problémák listája mellett. A szemétgyűjtési és újrahasznosítási erőfeszítések mégis alig hoztak eredményt.

Csak akkor lesz esélyünk arra, hogy megállítsuk, hogy ne fulladjunk bele a műanyag szemétbe, ha Kanadához hasonlóan mi is beleegyezünk a termelés drasztikus korlátozásába.

Nyitókép: Shutterstock